Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal este constituţională. Sesizarea la CCR a fost depusă de către PNL. Legea prevede obligaţia pentru operatori să informeze persoanele vizate că sunt interceptate, în maximum 60 de zile calendaristice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterea infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, în ansamblul său, precum şi, în special, dispoziţiile art.12 alin.(1)-(5), art.13, art.14, art.15 alin.(1)-(5) şi art.16 din aceasta, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 10 octombrie, în calitate de for decizional, şi prevede obligaţia pentru operatori să informeze persoanele vizate că sunt interceptate, în maximum 60 de zile calendaristice.

”Operatorii sunt obligaţi să instituie măsurile organizatorice, tehnice şi de procedură pentru a furniza persoanei vizate informaţiile necesare (...) şi pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfăşurate în condiţiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariţiei unui incident de securitate", stabileşte actul normativ.

La cererea persoanelor vizate, operatorii trebuie să comunice şi alte informaţii, precum: scopurile şi temeiul juridic al prelucrării; perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă; categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terţe sau organizaţii internaţionale.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.