Curtea Constituţională a decis să amânare, pentru 28 octombrie, pronunţarea pe sesizarea lui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, care prin care este interzisă abordarea temelor legate de identitatea de gen în şcoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art. 7 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, obiecţie formulată de Preşedintele României, Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru data de 28 octombrie 2020”, arată CCR, într-un comunicat de presă.

Pe 10 iulie, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea legii educaţiei, adoptată pe 17 iunie de către Senat, care prevede interzicerea în şcoli şi universităţi a oricărei referiri privind identitatea de gen.

Preşedintele Iohannis argumentează că forma actului normativ contravine principiului egalităţii cetăţenilor, cel privind asigurarea accesului la învăţătură, cel care se referă la protecţia copiilor şi tinerilor precum şi prevederile privind libertatea conştiinţei, toate incluse în Constituţie.

Actul normativ, în forma transmisă la promulgare, modifică şi completează articolul 7 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în sensul interzicerii în unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, a activităţilor „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi”. 

De asemenea, CCR a amânat tot pentru 28 octombrie, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind comasarea terenurilor agricole deţinute de asociaţiile agricole constituite de unităţile de cult, obiecţie formulată de 51 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale USR, UDMR, PNL, grupului minorităţilor, precum şi deputaţi neafiliaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.