Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi, la Parlament, despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie care a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, neavând acces la niciun document. Social-democratul a susţinut că a fost doar o operaţiune „strict administrativă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu erau patru persoane, era o comisie constituită ca urmare a unei sesizări venite la Ministerul Justiţiei, sistemele de supraveghere video arătau că se întâmplă ceva cu sistemul de iluminat. Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalaţie de iluminat. Membrii comisiei, care erau toţi cu diverse funcţii şi responsabilităţi pe zona de documente clasificate, doar aceia au intrat într-un hol din zona în care se află depozitată arhiva SIPA. Au verificat instalaţia de iluminat, au schimbat un bec şi au părăsit acea incintă constatând că toate sigiile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. Nu au avut acces la niciun document, la absolut nimic din arhiva SIPA, a fost o operaţiune strict administrativă. Au părăsit locaţia consemnând un proces-verbal la acea chestiune”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Întrebat dacă vrea să spună că un consilier de-al lui, care a fost şi cadru activ al SRI, a intrat în acea zonă ca să schimbe un bec, fostul ministru a spus că „era o comisie care a constatat o chestiune tehnică” şi „nu ştiau dinainte despre ce este vorba”.

„Nici nu ştiu unde este arhiva SIPA efectiv, nu ştiu cum arată. Mi-au spus că este vorba de un hol unde se află această instalaţie de iluminat şi documentele erau în birouri aflate pe acel hol, sigilate, închise, neumblate la ele, cel puţin nu în mandatul meu, cel puţin nu cu ştirea mea”, a conchis Robert Cazanciuc. 

Fostul şef al ANI Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se află printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei. Ministerul precizează  că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

Conform listei furnizate de Ministerul Justiţiei, în arhiva SIPA au intrat în 13 decembrie 2013 Andronache Florian-Teodor, Ştef  Marius, Oltenaş Adrian, Tiliban Nicolae.

Florin Teodor Andronache a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat  venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de "ofiţer", iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.