Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarant, luni, înaintea şedinţei CExN al PSD, că membrii Comisiei speciale care modifică legile Justiţiei va începe modificarea Codurilor penale şi dezincriminarea abuzlui în serviciu, afirmând că directiva europeană care vizează prezumţia de nevinovăţie trebuia modificată acum doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“O să începem să lucrăm la Codul penal, Codul de procedură şi prezumţia de nevinovăţie, şi eu sper că Directiva asta (europeană – n.r.) să o implementăm cât mai repede, oricum trebuia să o implementăm de doi ani, în aşa fel încât de aici încolo nicio persoană care nu are condamnare la CEDO să nu mai poată fi pusă într-o situaţie de genul să plece dintr-un Guvern, fiind nevinovată până când nu se stabileşte că este vinovată. Eu voi propune ca să se respecte prezumţia de nevinovăţie şi Directiva europeană, care este propusă în toate ţările europene”, a declarant Cătălin Rădulescu.

El mai spus că multe dintre amendamentele depuse pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală au fost reformulate, adoptând forma celor din state precum Franţa şi Germania.

“Am eliminat multe dintre amendamentele pe care le propusesem, am modificat multe dintre ele, analizând şi cum era forma Codurilor penale ale celorlalte state. Am luat formele cum e în Franţa, Germania, le-am modificat un pic ca formă, conţinut şi le voi propune în felul ăsta”, a completat deputatul.

Rădulescu a anunţat că va propune dezincriminarea abuzului în serviciu, aşa cum “în 90% dintre state este dezincriminat”.

“Abuzul în serviciu – propunerea mea o să fie să îl dezincriminăm, pentru că în 90% dintre state, din ce am văzut acum, este dezincrimnat, deci nu îşi are sens pragul. Chestiunea penală poate fi doar într-o formă agravantă, iar chestiunea asta trebuie să o discutăm noi şi să formulăm ce înseamnă formă agravantă. O redefinire a abuzului în serviciu (...) Eu sper să ajungem la o variantă la care chiar şi PNL să fie de acord pe o anumită formulare”, a mai spus Rădulescu.

Întrebat despre propunerea deputatului PSD privind dezincriminarea abuzului în serviciu, Liviu Dragnea a declarat: ”Orice membru e liber să facă orice propunere, ce e important e forma finală”.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, anunţa la finalul anului trecut că dezbaterile asupra modificării Codurilor penale în vederea transpunerii Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie vor fi reluate la finalul lunii ianuarie, astfel încât să nu fie nevoie de intervenţia Guvernului printr-o ordonanţă de urgenţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.