Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, E.S. Dr. Peer Gebauer, în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte de interes comun pentru cele două state, pe linie de justiţie, că desfiinţarea SIIJ a monopolizat discuţia despre justiţie, dar sistemul are nevoie de foarte multe lucruri şi, în special, de încredere în capacitatea sa de a performa. La rândul lui, ambasadorul Gebauer a menţionat că înţelege foarte bine situaţia existentă şi necesitatea adaptării soluţiilor legislative la particularităţile perioadei actuale şi a sublinat că va fi foarte atent la parcursul proiectului până la adoptarea sa de către Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe aspecte privind stadiul demersurilor întreprinse de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi promovarea statului de drept.

În ceea ce priveşte stadiul proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, ministrul Justiţiei a subliniat necesitatea atingerii acestui obiectiv, dar şi a continuării celorlalte proiecte, vitale pentru buna funcţionare a sistemului judiciar.

„Desfiinţarea SIIJ a monopolizat discuţia despre justiţie, dar sistemul are nevoie de foarte multe lucruri şi, în special, de încredere în capacitatea sa de a performa. Magistraţii români au demonstrat profesionalism şi integritate, iar continuarea acestei discuţii aruncă o umbră de îndoială nemeritată asupra întregului sistem judiciar. Trebuie să desfiinţăm SIIJ şi să mergem mai departe”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ambasadorul Gebauer a menţionat că înţelege foarte bine situaţia existentă şi necesitatea adaptării soluţiilor legislative la particularităţile perioadei actuale şi a sublinat că va fi foarte atent la parcursul proiectului până la adoptarea sa de către Parlament. Ambasada Germaniei va fi, ca şi până acum, un partener de încredere în dialogul cu celelalte state membre şi cu Comisia Europeană.

La discuţii, a mai participat din partea Ministerului Justiţiei şi Mădălina Manolache, directoarea Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, poe 22 ianuarie, că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost pus în dezbatere publică. 

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.