USR transmite, marţi, că mai sunt cinci zile până la finalul anului şi Guvernul PSD-PNL-UDMR, patronat de preşedintele Iohannis, nu şi-a asumat vreun proiect de reformă a pensiilor speciale, cu atât mai puţin să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, aşa cum prevede PNRR. Coaliţia lui Nicu şi Marcel riscă, astfel, banii europeni atât de necesari pentru modernizarea României de dragul „specialilor” pe care vechea clasă politică i-a tot creat şi recompensat cu dărnicie, precizează liderul USR Cătălin Drulă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„PSD, PNL şi preşedintele Iohannis îşi bat joc, încă o dată, de români şi riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiaţi. Sunt mai puţin de cinci zile până se încheie anul 2022 şi Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituţional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor şi primarilor sunt blocate în Parlament”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, precizează USR.

”Ministrul Muncii, Marius Budăi, pretinde în spaţiul public că, în urma unei amânări agreate, Guvernul PSD-PNL trebuie până la finalul anului doar să trimită Parlamentului proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, dar nu există şi o confirmare a declaraţiilor ministrului PSD. Cât despre proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, USR a arătat deja că desfiinţează nicio pensie specială şi nici nu scade cheltuielile cu aceste privilegii: cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, aşadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, spune formaţiunea. 

 

USR arată că ”susţine eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecţie constituţională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare şi limitarea pensiilor magistraţilor la cerinţele minimale ale CCR”.

”Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate respinse de majoritatea pro-pensii speciale PSD-PNL-UDMR. De curând, USR a depus un proiect de lege şi pentru ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să fie excluse dintre categoriile de pensionari speciali”, mai afirmă USR în comunicat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.