Deputaţii au dezbătut în plen, marţi după-amiază, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, şi intitulată “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, că moţiunea reprezintă o compunere lipsită de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, cu pasaje din presă. De asemenea, ea a susţinut că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior. Carmen Dan a spus că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat "ordin de intervenţie”. "Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină pprefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne. Ea a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-au putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari. La tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o în acelaşi timp pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Carmen Dan, în Parlament: Vă rog să acceptaţi că în niciun stat civilizat violenţele nu sunt tolerate de forţele de ordine; nu, pe 10 august nu a fost un miting paşnic, toată lumea a văzut încercarea de pătrundere în Guvern şi actele de vandalism

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan li s-a adresat marţi parlamentarilor în plenul Camerei Deputaţilor, când a fost citită moţiunea simplă împotriva sa în contextul violenţelor de la mitingul din 10 august, şi le-a spus că în niciun stat civilizat forţele de ordine nu tolerează violenţele manifestanţilor. Carmen Dan a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-a putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari. În încheierea declaraţiilor din plen, Carmen Dan s-a adresat pe un ton iritat unor parlamentari ca vorbeau în acelaşi timp cu ea şi le-a spus să dea dovadă că sunt domni şi să aibă răbdare să termine ce are de spus. La tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o în acelaşi timp pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

"Fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară. Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a Statului. Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

E a spus că în ultimul Jandarmeria Capitalei a gestionat 35 de misiuni de ordine publică cu risc ridicat, dintre care 25 au fost conduse de maiorul Cazan Laurenţiu, comandantul jandarmilor din seara de 10 august.

Carmen Dan a recunoscut că au existat şi protestatari paşnici care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

De asemenea, ministrul de Interne a subliniat că mitingul din Piaţa Victoriei nu a fost legal, nefiind asumat de nicio organizaţie civică, astfel că nimeni nu şi-a asumat răspunderea legală. Mai mult, spune ministrul, protestatarii violenţi au încercat să intre în clădirea Guvernului şi au săvârşit acte de vandalism.

"Nu avem de-a face cu un protest organizat, asumat. Au fost remarcate modalităţi atipice de acţiuni faţă de alte proteste cu care ne-am confruntat până acum. În cele mai multe situaţii, protestatarii nu s-au delimitat de persoanele violente, fapt care a îngrunat acţiunea jandarmilor. Toată lumea a putut vedea încercarea de pătrundere în clădirea Guvernului, acţiunile exercitate asupra forţelor de ordine şi actele de vandalism. Eventualele reacţii individuale, agresive sau excesive ale jandarmilor vor fi cu siguranţă sancţionate conform legii”, a spus Carmen Dan.

În încheierea declaraţiei sale, Carmen Dan a devenit foarte iritiată şi le-a cerut unor parlamentari din opoziţie, care vorbeau în acelaşi timp cu ea, "să dea dovadă că sunt domni" şi să aibă răbdare să-şi termine declaraţiile.

Ministrul de interne a mai spus că în niciun stat civilizat forţele de ordine nu tolerează violenţele.

"Vă rog să acceptaţi că în niciun stat civilizat violenţele nu sunt acceptate şi tolerate de către forţele de ordine”, a spus ministrul.

 

La tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

UPDATE - Carmen Dan: Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului, iar asta a început domnul preşedinte încă din noaptea protestului din 10 august

Cel mai grav lucru care poate fi făcut în timpul unei dispute politice este timorarea unei instituţii fundamentale a statului, iar acest lucru a făcut preşedintele Klaus Iohannis încă din noaptea mitingului din 10 august şi a continuat a doua zi prin solicitarea adresată procurorului general Augustin Lazăr de a desfăşura o anchetă în acest caz, a susţinut marţi în Parlament ministrul de Interne, Carmen Dan. Ea a spus că şeful statului este comandantul Armatei Române, nu al procurorilor, iar procurorul general se poate sesiza singur.

"Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului. A început asta domnul preşedinte încă din noaptea protestului, a continuat cerându-i Parchetului General diverse anchete, ca şi când domnul procuror general Augustin Lazăr avea nevoie de vreun ordin, şi o continuaţi dumneavoastră de câteva săptămâni. Eu credeam că domnul preşedinte este comandantul suprem al Armatei, nu şi al procurorilor”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a spus că respectă dreptul cetăţenilor care au fost afectaţi de intervenţia forţelor de ordine şi dreptul parlamentarilor din opoziţie de a-i reprezenta, însă ar vrea ca ipocrizia să fie lăsată deoparte.

"(...) Respect dreptul fiecăruia dintre cei care se consideră afectaţi de intervenţia forţelor de ordine de a se adresa organelor de anchetă, respect dreptul dumneavoastră de a-i reprezenta, dar haideţi să lăsăm ipocrizia deoparte”, a mai spus Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august.

UPDATE - Carmen Dan, despre acuzaţia Gabrielei Firea că a pus la cale episodul cu prefectul Capitalei abordat de un cetăţean la o terasă: Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la #rezist sau cum? Nici acum nu înţeleg supărarea doamnei primar

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan spune că în continuare nu înţelege ce o supără pe primarul Capitalei Gabriela Firea, în condiţiile în care nimeni nu a stabilit dinainte responsabilităţile prefectului Speranţa Cliseru, fostul consilier personal al edilului. Carmen Dan a atras atenţia, de asemenea, că acuzaţiile Gabrielei Firea că ea a pus la cale episodul cu Speranţa Cliseru abordată de un cetăţean la o terasă din Bucureşti sunt "în logica filmelor cu spioni”: "Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la #rezist sau cum?”.

"În logica filmelor cu spioni este şi informaţia că am pus un activist #rezist să o hărţuiască pe doamna prefect. Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la #rezist sau cum? Restul teoriilor conspiraţioniste au fost infirmate de către DGPI. Afirm cu tărie că nimeni nu a premediat ceva şi nu a stabilt dinainte vreo reponsabilitate a prefectului. De aceea nici în ziua de astăzi nu pot înţelege supărarea doamnei primar general”, a declarat marţi în Parlament ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan.

Ea a vorbit la dezbaterea moţiunii şi despre printscreen-urile mesajelor de pe Whatsapp dintre un secretar de stat în MAI şi prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, spunând că acestea i-au fost puse la dispoziţie de către secretarul de stat. Carmen Dan a explicat că mesajele i-au fost date în contextul declaraţiilor făcute de prefecte, şi care erau confuze, referitoare la prezenţa sa în Piaţa Victoriei în timpul mitingului din 10 august. Ministrul a adăugat că mesajele nu erau personale, ci erau referitoare la o deplasare pe care prefectul o ceruse de pe-o zi pe alta şi care nu putea fi aprobată pentru că nu putea fi parcurs întreg procesul de aprobare într-un timp atât de scurt.

"Acele mesaje nu cuprind aspecte personale, ci doar un mod de comunicare instituţional. Subiectul principal era acela că aprobasem anterior deplasarea doameni prefect, împreună cu primarul Gabriela Firea, la Tokio, în perioada 7-12 august, însă cum deplasarea nu s-a mai efectuat, prefectul a solicitat în seara zilei de 8 august, undeva în jurul orelor 18.00, aprobarea pentru altă deplasare, în Talin, pentru perioada 9-11 august. În aceste condiţii, secretarul de stat i-a explicat că este imposibil să fie finalizată procedura de aprobare a unei asemenea deplasări de pe o zi pe alta. Mesajele au avut un conţinut pur tehnic şi prezentatu în principal procedura prevăzută de HG 189/2001, conform căreia deplasarea în străinătate a unui prefect se aprobă prin memorandum semnat de ministrul de Interne şi de cel de Externe”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Ministrul a precizat că a doua zi prefectul a primit şi un răspuns privitor la acest aspect.

De asemenea, Carmen Dan a subliniat că nu a cerut în mod special ca prefectul să fie în Piaţa Victoriei în ziua de 10 august, iar dovadă stă faptul că aprobase iniţial memorandumul pentru deplasarea în Tokio.

"Acestea sunt comunicările despre care s-a făcut atâta vâlvă, iar domnul secretar de stat mi le-a pus la dispoziţie pentru că în acea perioadă eu eram în concediu. Nu am ţinut în mod special ca prefectul să fie în Bucureşti în 10 august, dovadă fiind aprobarea memorandumului pentru plecarea în Tokio. Nu pot fi eu de vină pentru că taifunul a lovit Japonia şi a împiedicat deplsarea prefetului. În acea întâlnire nu vă imaginaţi că am făcut copii după aceste comunicări instituţionale pentru membrii CEx. Am invocat aceste aspecte tocmai pentru a lămuri cum au stat lucrurile şi pentru a stabili adevărul”, a spus Carmen Dan.

UPDATE - Ministrul de Interne: Intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, nu în baza semnării "ordinului de intervenţie”. Dacă nu este prefectul la manifestare îl aşteaptă Jandarmeria să vină de acasă?

"A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (...) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a declarat marţi în Parlament ministrul Carmen Dan.

Ea a spus că este regretabil că au fost afectaţi de intervenţia jandarmilor şi oamenii paşinici.

"Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”, a adăugat Carmen Dan.

UPDATE - Ministrul Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii: O compunere lipsită total de argumente raţionale, un amalgam de scenarii, care conţine doar pasaje regăsite în presă

"Am citit cu atenţie compunerea dumneavoastră. Nici intonaţia domnului deputat nu transmite ce trebuie să transmită o moţiune. Înţeleg rolul opoziţiei în politică şi în Parlament, de criticare a puterii, însă mă aşteptăm ca opoziţia să aibă mai multă responsabilitate. Am remarcat o lipsă totală de argumente raţionale. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, susţinut de un joc mediatic", a declarat ministrul Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor. 

Dan a susţinut că criticile sunt constructive în orice democraţie, dar nu pe interese politice, meschine, de moment. 

"Mă aşteptam la întrebări exacte, nu la acuzaţii bazate pe opinii mediatice. Este un text care trădează o aroganţă deosebită. Cred că parlamentarii opoziţiei uită la un moment dat că asta este o moţiune simplă. S-au săturat să îmi ceară demisia. Un amalgam de scenarii, această compunere conţine doar pasaje regăsite în presă. Constat că problemele dumneavoastră nu fac referire la rezolvarea unor probleme din minister, ci la demiterea sau demisia mea", a susţinut Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL împotriva sa, pentru modul în care a fost gestionată intervenţia jandarmilor din 10 august.

Dezbaterea moţiunii împotriva ministrul de Interne, Carmen Dan, a început în plenul Camerei Deputaţilor cu un moment de reculegere ţinut, la propunerea PNL, pentru Ilie Gâzea, bărbatul care a murit la câteva zile după ce a participat la Protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, unde i s-a făcut rău.

Miercuri este prevăzut votul final asupra moţiunii.

"Sperăm ca cei care în PSD sunt îngrijoraţi cu privire la derapajele instituţionale din Ministerul de Interne şi folosirea acestei instituţii în scop de poliţie politică, atât împotriva adversarilor, cât şi a colegilor de partid, dar mai ales împotriva românilor de rând, să voteze această moţiune simplă. Ministrul de Interne ar trebui să îmţeleagă că trebuie să plece din frunctea acestei instituţii", declara prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan

Liberalii arată în textul moţiunii că prestaţia subordonaţilor ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, în data de 10 august, poate fi rezumată cu următoarele patru afirmaţii si ipostaze incontestabile: jandarmi intervenind cu indicativul ascuns (împotriva regulamentelor); jandarmi utilizând practici de intervenţie interzise (lovituri în cap); jandarmi acţionând împotriva unei majorităţi paşnice a protestatarilor;  Jandarmeria intervenind în forţă în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei.  

 Ei sun că, într-o ţară normală, în care funcţionează răspunderea politică şi morală, această moţiune se încheia aici, iar ministrul Afacerilor Interne, fără să mai aştepte un vot de blam din partea fiecărui parlamentar prezent, "ar fi plecat acasă, în intimitatea propriilor prize".

"Pentru că ar fi imposibil să avem un asemenea lanţ de erori, care denotă deja premeditare, fără să avem şi o răspundere managerială. Cum să loveşti în cap cetăţeni nevinovaţi, fără ca nimeni să te poată recunoaşte, pentru că ai avut grijă să îţi acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea şefilor? Cum să foloseşti gaze iritante la câţiva centimetri de faţa unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turişti care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piaţa Victoriei? Pentru toate aceste întrebări avem un singur răspuns: din răzbunare împotriva contestatarilor şi opozanţilor. La ordin politic. Cu speranţa că românii “se vor învăţa minte”, vor fi speriaţi, aşa cum se întâmplă în regimurile totalitare. Să nu ne mire, aşadar, că nu vedem nici urmă de remuşcare, de vinovăţie şi nicio intenţie de a demisiona de la vârful Ministerului Afacerilor Interne. Demisia e o noţiune care a dispărut din PSD odată cu ultima condamnare a domnului Liviu Dragnea: dacă el nu a demisionat atunci, pentru o faptă care viza totuşi drepturile unor copii săraci, de ce ar demisiona oricine altcineva, indiferent de culpă?! Domnul Daea a făcut o comparaţie catastrofală cu Holocaustul - şi a refuzat să plece. Doamna Dăncilă a generat o harababură în diplomaţia românească şi ne-a făcut de râs pe unde a ajuns, dar a refuzat să plece. Ministrul Apărării a făcut un serviciu Rusiei printr-o gafă monumentală - şi a refuzat de plece. Doamna Carmen Dan a angajat o echipă de turişti ecumenici care să-i asigure protecţia informativă, dar care i-au pus microfoane în priză ca să o salveze de statul paralel - şi a refuzat să demisioneze. Cum să mai sperăm, aşadar, la o demisie pentru 10 august de la un Cabinet care a anulat noţiunea de responsabilitate morală? În al doilea rând, cum să mai sperăm la o demisie când miza evidentă a celor din PSD este muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august şi promovarea tuturor celor implicaţi în represiune? ", se întreabă liberalii.

Potrivit semnatarilor moţiunii, nu doar că şefii Jandarmeriei nu au făcut un pas în spate după acţiunea din 10 august, ci unii chiar au fost avansaţi. Sebastian Cucoş, fostul şef căruia i-a expirat mandatul, a fost numit, prin decizie a ministrului Afacerilor Interne, adjunct al actualului şef al Jandarmeriei, în aşteptarea unei decizii CSAT. Iar Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat acţiunile jandarmilor care au intervenit în Piaţa Victoriei, a fost împuternicit să preia şefia Jandarmeriei Bucureşti. 

Liberalii mai spun în textul moţiunii că PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, a refuzat convocarea premierului pe acelaşi subiect, a lăsat fără cvorum de două ori Comisia de Apărare de la Senat când trebuiau audiate Speranţa Cliseru şi Carmen Dan. În plus, iniţial, PSD a lăsat Comisia de Apărare de la Camera Deputaţilor fără cvorum; peste o săptămână, doamna Carmen Dan s-a prezentat fără să fie anunţată, pretinzând că nu a fost invitată, deşi fusese invitată, şi cerând ca discuţiile să fie secretizate în baza unui raport clasificat, deşi întrebările parlamentarilor vizau exclusiv elemente de interes public, nu informaţii sensibile. 

"Raportul asupra evenimentelor din 10 august a fost ascuns timp de două săptămâni: deşi doamna Carmen Dan a afirmat pe data de 21 august că a venit în faţa Comisiei ca să aducă raportul secret, parlamentarii nu au avut acces la acesta timp de 14 zile. În al treilea rând, cum să aşteptăm o demisie când intimidarea protestatarilor pare să fi fost obiectivul PSD încă din primul moment, când îi vezi mândri de reprimare, când toţi se grăbesc să laude acţiunea jandarmilor? <<Nu am nimic să îmi reproşez>>, a spus Carmen Dan după intervenţia jandarmilor. <<Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil>>. Prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, cei de la ALDE s-au poziţionat tot de partea forţelor represive: „Vreau să transmit un mesaj de suport pentru Jandarmerie şi Poliţie. Îmi exprim dezamăgirea faţă de reacţia unor lideri politici care au criticat public aceste instituţii ale statului pentru intervenţia lor”. Protectorul lui Carmen Dan şi cel care a pus-o în funcţia de ministru, Liviu Dragnea, a declarat şi el fără echivoc: „Jandarmeria a acţionat corect pe 10 august”. Dar ce o să faceţi, dragi iubitori de gaze şi de pumni, când protestele din România vor fi condamnate în discursul preşedintelui Comisiei Europene, aşa cum a declarat chiar un lider PSD, Gabriela Firea? Veţi continua şi atunci să serviţi structurile militare mai mult decât pe cetăţeni? Veţi rămâne în admiraţia bastoanelor de cauciuc şi în negarea libertăţilor cetăţeneşti? Şi pentru că tot vă luptaţi zilnic cu statul paralel: indicii cu privire la încălcarea drepturilor şi libertăţilor, atât în data de 10 august, cât şi după aceea, continuă să apară. Din declaraţiile făcute de Gabriela Firea rezultă că ministrul Carmen Dan a acţionat în cel mai discreţionar mod cu putinţă, prin prezentarea unor conversaţii private dintre prefectul Capitalei şi un secretar de stat, pe o anumită reţea socială. Tot primarul Capitalei a spus că a fost avertizată de Carmen Dan, în urmă cu un an, cu privire la uşurinţa cu care pot fi interceptate conversaţiile private pe o anumită reţea socială, ministrul Afacerilor Interne deţinând, conform primarului Firea, convorbirile unui senator de Bucureşti, probabil de la un serviciu secret al MAI.  Dacă se dovedesc a fi reale, aceste acuzaţii de spionaj făcute la adresa unui ministru de interne conturează un stat poliţienesc, în care ameninţarea şi şantajul iau locul pârghiilor instituţionale legale. Poate că tot pe linie informativă, sau mai degrabă “dezinformativă”, se înscriu şi acţiunile stânjenitoare de manipulare a opiniei publice, cu intenţia de a influenţa desfăşurarea protestului şi percepţia despre acesta: "Au fost aruncate pungi cu excremente, cu urină", a spus chiar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei pe 10 august. S-a dovedit o ştire falsă. Ce să mai spunem despre glasul tremurat cu care acelaşi purtător de cuvânt anunţa, a doua zi după proteste, că o tânără de la Jandarmerie se află în risc major, deşi la acel moment starea ei era stabilă şi cunoscută?! ", se mai arată în moţiunea împotriva ministrului de Interne, citită în plenul camerei Deputaţilor. 

Potrivit liberalilor, există câteva lucruri care trădează lipsa de logică, de legalitate şi poate chiar o premeditare a violenţelor din 10 august.  

"Primul mare mister este de ce nu a convocat ministrul Carmen Dan Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, deşi acest organism există tocmai pentru situaţii speciale şi de criză? Având în vedere faptul că existau dinainte informaţii cu privire la posibile violenţe, întrunirea acestui Centru de decizie era necesară, cu atât mai mult cu cât asta implică şi colaborarea cu Preşedintele, prim-ministrul şi cu CSAT. Al doilea mare mister este în ce condiţii legale a avut loc intervenţia în Piaţă, în contextul în care explicaţiile celor implicaţi se bat cap în cap şi se exclud reciproc. De exemplu, din raportul prezentat de Carmen Dan am aflat că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost în Piaţa Victoriei de la ora 16.00. Am aflat apoi de la Speranţa Cliseru că ea nu a fost în niciun moment prezentă în Piaţă în data de 10 august. Aceleaşi bâlbe instituţionale şi când vine vorba de ora emiterii ordinului de evacuare – avem varianta lui Carmen Dan, varianta Speranţei Cliseru şi varianta Jandarmeriei, care implica momente radical diferite. Daca prefectul Capitalei spune adevărul, atunci Jandarmeria a acţionat fără un ordin scris din partea acesteia - şi a încercat abia ulterior să îşi acopere violenţele cu hârtii. Au apărut practic, în acest moment,  două grupuri care îşi pasează responsabilitatea pentru evenimentele din 10 august. Avem, pe de o parte, grupul Dan-Dragnea-Jandarmerie, iar pe de altă parte avem primarul şi prefectul Capitalei, care dezmint afirmaţiile acestora. Din nou, vedem cum Liviu Dragnea o sprijină pe Carmen Dan în ciuda unor acuze grave care vin chiar din interiorul partidului, prin intermediul Gabrielei Firea, dar şi de la cei care au avut un rol instituţional legat de evenimentele din 10 august. Avem de-a face cu un monopol asupra structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne şi cu un monopol asupra adevărului – exercitat de Carmen Dan şi de Liviu Dragnea. Al treilea mare mister este lipsa oricărei măsuri preventive împotriva grupurilor violente care se apropiau de Piaţă. În loc să fie identificaţi, izolaţi şi evacuaţi cei care făceau parte din aceste grupuri, forţele de ordine au recurs la folosirea generalizată a violenţei, împotriva protestatarilor paşnici. Dacă este să dăm crezare afirmaţiilor făcute de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, aflăm că nu a existat un centru efectiv de comandă pentru coordonarea operaţiunilor. Tot el a declarat, implauzibil, că în ziua protestelor cei chemaţi să gestioneze situaţia primeau informaţii de pe Facebook. Ceea ce contrazice, din nou, informaţiile prezentate de ministrul Carmen Dan", mai spun liberaţii în moţiune.

Ei mai arată că încă din primele zile de mandat, actuala guvernare PSD-ALDE a afectat imaginea României în rândul partenerilor externi, iar ministrul Carmen Dan s-a asigurat că nu se abate de la această politică. Inclusiv cetăţeni străini au fost agresaţi de către forţele de ordine. Patru turişti israelieni au fost scoşi din taxi şi bătuţi de jandarmi, chiar dacă aceştia au explicat că nu participă şi nu au participat la proteste şi şi-au arătat paşapoartele. Pe cale de consecinţă, Ambasada Israelului în România a anunţat că va depune plângeri penale pe numele agresorilor. 

"Chiar aşa: doamna Carmen Dan, vă asumaţi răspunderea pentru faptul că aţi stricat imaginea României în plan internaţional prin toate aceste acţiuni? Imagini şi filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internaţională. "Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului", a scris agenţia Reuters. "Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă"- Daily Express. "România: gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru dispersarea demonstraţiei expatriaţilor" - Liberation, "Mii pe străzile Bucureştiului, diaspora românească împotriva corupţiei"- La Republicca, "Înregistrări video postate pe reţelele de socializare arată poliţia bătând protestatari non-violenţi care ţineau mâinile sus" - The Guardian. Mai mult, publicaţia americană Washington Post reclama că “forţele poliţiei au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni” şi menţiona că democraţia din România are nevoie de ajutorul UE şi al SUA. Acţiunile Jandarmeriei aflate în subordinea ministrului Carmen Dan au fost condamnate ferm şi de cancelarul austriac, care a spus că aşteaptă clarificarea totală a acestor fapte, după ce inclusiv un cameraman din Austria a fost bătut de jandarmi cu bastoanele. “Violenţa nu poate fi niciodată o soluţie în politică”- a afirmat şi Comisia Europeană. Ca să nu mai spunem că doamna Carmen Dan a comis nenumărate gafe nedemne de un ministru care are în subordine instituţii precum Poliţia Română, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – structuri esenţiale pentru asigurarea ordinii publice, care în prezent sunt afectate de prestaţia ministrului. Merită punctat, din nou, episodul stânjenitor ”microfonul”, în care Carmen Dan a compromis imaginea ministerului. Ministrul a generat atunci o isterie generală în presă şi în minister, pe fondul unor bănuieli personale legate de acţiuni de spionaj asupra sa. În loc să anunţe Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) – instituţie abilitată să se ocupe de astfel de cazuri – Carmen Dan a ales să se plângă presei şi a compromis astfel o anchetă care ar fi trebuit demarată. În joc nu erau nici atunci şi nu sunt nici acum mizele personale ale doamnei Dan, ci interese de siguranţă naţională, de securitate şi de prestigiu ale instituţiei pe care o reprezintă. Din perspectiva Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenţia de pe 10 august, precum şi a şefilor din Jandarmerie implicaţi în represiune este o prioritate de siguranţă naţională si ordine publică: aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia Naţională de Apărare a Ţării - care subliniază faptul că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate. Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir. Şi ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea şi Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuţii de cercetare penală, dar şi pază şi protecţie pentru demnitari", mai arată PNL în moţiune.

Aproximativ 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General în urma violenţelor din Piaţa Victoriei.

În acest dosar au fost audiaţi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, şi viceprimarul Aurelian Bădulescu. 

De asemenea, în acest dosar a fost audiată săptămâna trecută primarul general, Gabriela Firea. Ea a spus că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie ”ţap ispăşitor”. Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor. 

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD din 1 septembrie, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că va lămuri toate aspectele privind evenimentele din 10 august în cadru instituţional, la Parchet şi la comisiile parlamentare, spunând că are "toată disponibilitatea" de a se pune la dispoziţia autorităţilor judiciare şi a Parlamentului. Întrebată de jurnalişti despre acuzaţiile pe care i le aduce primarul Capitalei, Gabriela Firea, care i-a cerut demisia, Carmen Dan a spus că nu va răspunde niciodată de pe scările MAI unor astfel de afirmaţii şi că "singura atitudine pe care poate să o aibă un om responsabil şi un şef de instituţie responsabil este aceea de decenţă şi de rezervare".

viewscnt

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.