Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a spus, la audierea din Comisia pentru drepturile omului din Parlament, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după declanşarea cercetărilor de către Parchetul General. Întrebată în ce măsură consideră că intervenţia jandarmilor a respectat drepturile omului, ministrul de Interne a spus că nu se poate pronunţa atât timp cât la Parchet există un dosar în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea le-a spus membrilor comisiei, la începutul audierii, că la următoarea şedinţă ar trebui să îi invite pe cei care au fost implicaţi direct în gestionarea evenimentelor din 10 august..

"La următoarea şedinţă a Comisiei vă rog să invitaţi pe cei care au fost implicaţi direct în gestionarea acestor evenimente. (...) Am relatat desfăşurarea evenimentelor atât cât s-a putut, membrii Comisiei să citească raportul. Am avut o prezentare, poate cea mai amplă de până acum, în Parlament, chiar în Camera Deputaţilor", a declarat Carmen Dan. 

Întrebată în ce măsură consideră că intervenţia jandarmilor a respectat drepturile omului, ministrul de Interne a spus că nu se poate pronunţa atât timp cât la Parchet există un dosar în acest caz. În acest context, ministrul Carmen Dan a precizat că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după declanşarea cercetărilor de către Parchetul General.

"Pot preciza că ulterior datei de 10 august, la nivelul Jandarmeriei s-a declanşat o anchetă internă pentru verificarea eventualelor abateri. Aceste verificări interne s-au suspendat imediat ce Parchetul a început instrumentarea dosarului", a afirmat Carmen Dan.

Întrebată de membrii comisiei de ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost chemat la Parchet şi ea nu, Carmen Dan a răspuns: "De ce mă întrebaţi pe mine de ce a considerat procurorul de caz să cheme o persoană sau alta?".

La rândul său, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a luat parte la şedinţa comisiei, a spus că, din momentul în care Parchetul General s-a sesizat, instituţia sa nu a avut niciun fel de competenţă - nici să facă anchetă, nici să solicite informaţii de la alte autorităţi, pentru că acestea sunt dispoziţiile legale.

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, la discuţii fiind prezent şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.