Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 1/2023 pentru completarea art. 3 din ordonanţa Guvernului nr.62/1999 privind înfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea articolului 3 din ordonanţa Guvernului 62/1999 privind înfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca UEFISCDI să asigure suport tehnic şi administrativ şi altor ministere şi instituţii publice coordonatoare de programe de finanţare proiecte, precum şi instituţii private, în ceea ce priveşte finanţarea de proiecte, precum şi instrumente informatice care să asigure procesul de centralizare, raportare, analiză şi interoperare date.

Astfel, potrivit OUG 1/2023 Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare are următoarele atribuţii:

„y) conduce programe şi proiecte de cercetare, dezvoltare, inovare şi antreprenoriat cu finanţare publică naţională şi/sau internaţională, granturi SEE şi norvegiene şi proiecte finanţate de Banca Mondială, precum şi altele asemenea, pe bază de act administrativ, contract de finanţare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord de delegare şi altele asemenea, încheiate cu instituţii publice sau private, din ţară sau străinătate, putând gestiona funcţiile de: evaluare şi selecţie proiecte; negociere, contractare şi finanţare; verificare tehnică şi financiară, monitorizare şi evaluare;

z) asigură evaluarea proiectelor pentru competiţii organizate în cadrul unor programe/proiecte conduse de alte instituţii publice sau private, din ţară sau străinătate, pe bază de contract de finanţare, protocol de colaborare, acord de parteneriat, acord de delegare şi altele asemenea;

aa) pentru îndeplinirea atribuţiilor prezentate la lit. y) şi z), UEFISCDI poate utiliza colaboratori externi, din ţară şi străinătate, remuneraţi în condiţiile legii şi conform condiţiilor specifice pentru programele/proiectele conduse sau evaluate;

bb) dezvoltă, administrează şi întreţine platforme informatice pentru managementul competiţiilor de proiecte, pentru facilitarea procesului de centralizare, raportare, analiză şi interoperare date privind sistemele naţionale de învăţământ superior, cercetare, inovare şi antreprenoriat, inclusiv pentru a facilita procesul de elaborare a politicilor bazate pe evidenţe”.

Pe 27 februarie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost unul decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.