Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a afirmat, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor unde a participat la „Ora Guvernului” solicitată de către USR, că actualul Executivul a preluat o situaţie complicată „reprezentând deficite imense, deficit de concurent de 7%, un deficit public mare prognozat să se termine în 7,3% în anul 2021, după ce în 2020, în timpul pandemiei, am avut 9,4%”, o inflaţie care s-a triplat într-un singur an, când era şi USR la guvernare de la 2,6% la 7,8% şi dobânzi care s-au dublat tot într-un singur an, în 2021, de la 2,4% la 5,5%. Social-democratul a adăugat că Guvernul a venit cu un pachet de sprijin pentru economia românească, lucrur care a necesitat un presiune pe deficit, motiv pentru care Executivul a luat măsura de a diminua cheltuielile cu minim 10%. „Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din bugetul României, fără a afecta deficitul public, aşa cum este el angajat în legile bugetare anuale. De altfel, acest lucru îl veţi vedea în rectificarea bugetară”, a mai precizat Câciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trec peste posibilitatea ca unii să caute să speculeze, să facă marketing politic prin chemarea ministrului de Finanţe la pupitrul Parlamentului. Cred că ministrul Finanţelor este dator să vă explice cum stă. O să încep în felul următor. Am preluat o situaţie foarte complicată. N-aş vrea să mă refer la ipocrizie din perspectiva celor care au condus înainte, dar situaţia complicată întotdeauna înseamnă o moştenire. O situaţia complicată reprezentând deficite imense, deficit de concurent de 7%, un deficit public mare prognozat să se termine în 7,3% în anul 2021, după ce în 2020, în timpul pandemiei, am avut 9,4%. O datorie publică crescută cu 13,7 puncte procentuale în doar 2 ani de zile. Am anunţat de la început să situaţia este complicată. O inflaţie care s-a triplat într-un singur an, în anul 2021, când era şi USR la guvernare de la 2,6% în noiembrie când am preluat mandatul era 7,8%. Dobânzi care s-au dublat într-un singur an, tot în 2021, de la 2,4% am preluat la 5,5%. Deci iată elemente care evolua într-un mod îngrijorător”, a afirmat Adrian Câciu, în plenul de luni al Camerei.

El a mai spus că în timpul mandatului său, Executivul a înccercat să echilibreze şi să stabilizeze România.

„Am preluat guvernarea şi mandatul şi am încercat să echilibrăm şi să stabilizăm România. Primul lucru pe care l-am făcut ca să stabilizăm România a fost să îi oferim un buget potrivit legii, înainte de începerea exerciţiului financiar. Acest lucru a condus la predictibilitate fiscal-bugetară, a condus la generarea de încredere în rândul investitorilor, atât străini, cât şi români, iar datele pe primele trei luni din perspectiva investiţiilor directe ne arată că acestea au crescut cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au dus la redeschiderea dialogului cu Comisia Europeană cu privire la modul în care România abordează procedura de deficit excesiv şi ieşirea din aceasta. Mai mult decât atât, în luna noiembrie şi decembrie 2021, am reuşit reducerea deficitului pe ESA deşi era prognozat la 7,1%. Mulţi spun că s-a făcut lucrul acesta înainte. Vă spun că nu s-a făcut pentru că erau foarte multe cheltuieli amânate când am venit la guvernare, peste 40 miliarde lei amânate. La rectificarea pe care am făcut-o nu erau banii prinşi de pensii, de salarii, dar am trecut peste. Le-am rezolvat. Este anul 2022, un an complicat, un an care este supus unei presiuni inflaţioniste care nu s-a mai manifestat în România din 2002, o presiune inflaţionistă care nu vine din intern cât din extern. Ţări europene care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen poate de 50 de ani”, a explicat Câciu.

Acesta a amintit şi de criza creşterii preţurilor la energie, conflictul din Ucraina care a avut impact în aprovizionarea cu combustibili, fapt pentru care Guvernul a luat măsuri dinamice şi adaptive.

„Cunoaşteţi cu toţii criza preţurilor la energie. Gestionarea acestei situaţii cu privire la oferta diminuată de energie, conflictul din Ucraina care a generat şocuri pe lanţul de aprovizionare cu combustibili, toate aceste elemente au condus Guvernului în a lua măsuri adaptive, dinamice pentru a sprijini economia României. Efectul îl vedeţi în creşterea economică pe trimestrul I. Creşterea economică nu se face din birou şi nu a făcut-o nici Guvernul. A făcut-o parteneriatul dintre Guvern şi mediul de afaceri şi le mulţumesc antreprenorilor pentru faptul că au înţeles că suntem solidari cu aceştia şi că încercăm să sprijinim cu stimuli economici, cu bani în economie. Acest lucru s-a întâmplat în trimestrul I, se întâmplă şi în continuare. Evident că acest pachet de sprijin cu care am venit necesită o presiune pe deficit. De aceea Guvernul a şi luat măsura să diminueze cheltuielile cu minim 10%. Toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din bugetul României, fără a afecta deficitul public, aşa cum este el angajat în legile bugetare anuale. De altfel, acest lucru îl veţi vedea în rectificarea bugetară”, a conchis ministrul de Finanţe. 

USR a depus, miercurea trecută, o solicitare oficială la Camera Deputaţilor pentru chemarea ministrului Finanţelor Adrian Câciu la Ora Guvernului, în data de 30 mai. Solicitarea USR se intitulează „România spre faliment. Ne împrumutăm cu 1.000 de euro pe secundă. Cum opriţi dezastrul fiscal?”. Dacă ministrul PSD nu se prezintă pe 30 mai în Parlament, USR va depune moţiune simplă împotriva lui, mai precizează comunicatul de presă al partidului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.