Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, despre memorandumul aprobat de Executiv, menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Bucureşti, prin fuziunea Elcen - Termoenergetica, că este nevoie de această fuziune, din cauza problemelor de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care nu au căldură şi apă caldă. În plus, a spus ministrul, ambele companii trebuie să lucreze împreună, când vorbim de investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a prezentat după şedinţa de Guvern memorandumul aprobat de Executiv, menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Bucureşti. ”Este o problem care trenează. De cel puţin 10, 15 ani s-a vorbit despre integrarea serviciului de producţie, transport, distrubuţie, a agentului termic în Bucureşti. Concret, asta înseamnă o fuziune între Elcen, o companie a Ministerului Energiei şi Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale”, a spus Burduja.

El a precizat că este nevoie de această fuziune pentru că e nevoie de un sistem centralizat de producţie, transport distribuţie şi furnizare a agentului termic, în urma problemelor de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care nu au căldură şi apă caldă.

”Ambele companii trebuie să lucreze împreună, când vorbim de investiţii. Noi acum ne pregătim în prima jumătate a acestui an să lansăm apeluri pentru modernizarea CET-urilor, trei necesită modernizare, CET vest fiind singurul modernizat, dar degeaba modernizăm CET-urile dacă nu se modernizează şi reţeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de cost care rezultă dintr-o fuziune şi bineînţeles că, odată cu adoptarea acestui memorandum, avem şi o foaie de parcurs, care înseamnă o analiză a situaţiei care trebuie modificată, înseamnă solicitarea unui punct de vedere al municipiului Bucureşti, al Primăriei generale, cu privire la această fuziune şi înseamnă declanşarea fuziunii în sine prin Adunarea Generală a acţionarilor din cele două companii”, a spus ministrul.

El a precizat că sunt hotărâţi să înainteze cu acest demers pentru că în joc este calitatea vieţii din cel mai important oraş al României.

Ministrul a mai spus că la nivel de cadru legislativ urmează o analiză de către Ministerul Dezvoltării în 30 de zile,şi eventuale modificări peste încă 60 de zile.

”Noi avem 15 zile de astăzi să notificăm Primăria Generală a Municipiului Bucureşti cu privire la această intenţie de fuziune, după care se convoacă adunările generale ale acţionarilor celor două companii. Sigur, trebuie să vrea şi Nicuşor Dan, o să vedem. Eu i-am trimis o scrisoare acum vreo opt luni de zile, nu mi-a răspuns nici până în ziua de astăzi. Sper că la asta o să-mi răspundă, pentru că e totuşi important. Dacă îmi răspunde şi doreşte, atunci se pot face adunările generale. Deci, să spunem, un proces de fuziune într-un an de zile, maximum un an, să zicem, până la finalul acestui an, 2024, este fezabil”, a explicat Burduja. 

Ministrul Energiei a ţinut să precizeze că ELCEN e o companie mult mai valoroasă decât Termoenergetica, are active mult mai mari, terenuri, centrale de producţie a agentului termic şi nu se compară cu Termoenergetica care e o companie care practic doar facturează, în principal, are nişte sisteme, nişte resurse umane, dar cam atât.

”Mă aştept ca în compania rezultată, Ministerul Energiei, sigur, să aibă ponderea cea mai mare, dacă nu cumva municipiul Bucureşti va decide să vină cu un aport de capital”, a arătat Burduja. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.