Fostul candidat la Preşedinţie Ramona Ioana Bruynseels susţine petiţia iniţiată de Comunitatea Declic prin care este solicitată depolitizarea Curţii Constituţionale, ea afirmând că trebuie să venim cu o reformă clară a CCR pentru a ne asigura că democraţia şi drepturile fiecăruia dintre noi sunt respectate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă îndemn să semnaţi această petiţie! Curtea Constituţională Română este una dintre pietrele de temelie ale respectării şi garantării democraţiei în România. Ceea ce obligă această instituţie la o anumită conduită, independenţă şi verticalitate. Nu putem continua aşa cum a fost până acum. Trebuie să venim cu o reformă clară a CCR pentru a ne asigura că democraţia şi drepturile fiecăruia dintre noi sunt respectate, pentru că pur şi simplu aşa trebuie, şi nu puse în mâna vreunui partid politic sau altul. Susţin petiţia iniţiată în acest sens şi vă îndemn şi pe voi să o faceţi”, afirmă Ramona Ioan Bruynseels, indicând linkul la care petiţia poate fi susţinută.

 

Petiţia iniţiată de Comunitatea Declic solicită depolitizarea Curţii Constituţionale, una dintre condiţii fiind ca judecătorii Curţii să nu fi fost în funcţii de conducere sau să nu fi reprezentat în ultimele mandate un partid politic la nivel local, naţional sau european.

”Vrem depolitizarea CCR! Noi, semnatarii acestei petiţii, vă cerem să reformaţi eficient Curtea Constituţională şi să asiguraţi depolitizarea judecătorilor. Este necesar votul majorităţii calificate în Parlament, adică două treimi, şi o procedură transparentă de audiere a judecătorilor constituţionali, înainte de a fi numiţi pentru ocuparea unui mandat de 9 ani la CCR. De asemenea, este esenţială stabilirea unor criterii clare, pe care să le respecte atât Parlamentul, cât şi preşedintele, în alegerea judecătorilor Constituţionali. Cerem ca judecătorii Curţii să nu fi fost într-o funcţie de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, naţional sau european”, afirmă iniţiatorii petiţiei, adresate preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere.

Ei consideră că, în lipsa depolitizării CCR, aceasta va rămâne o curte politică, în sfera de influenţă a majorităţii parlamentare, supusă liderilor de partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.