Fostul candidat la Preşedinţie Ramona Ioana Bruynseels remarcă faptul că în noua Strategie de apărare corupţia nu mai e identificată ca risc major, întrebându-se dacă nu mai face nimeni şmecherii, nu se mai întâmplă achiziţii publice ciudate, nu se mai cere şi nu se mai dă mită. Ea afirmă că, dacă marea corupţie a fost eradicată complet, mica corupţie ucide, prezentând cazul unui mic întreprinzător căruia un funcţionar al statului i-a cerut mită 100 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Actele de corupţie nu mai reprezintă un pericol la adresa securităţii naţionale din câte înţelegem, din moment ce corupţia nu mai este identificată ca un risc major în noua strategie de apărare a ţării. Sau corupţia nu mai reprezintă o problemă în ţara noastră?! Gata, nu mai fură nimeni?! Nu mai face nimeni smecherii, nu se mai întâmplă achiziţii publice ciudate, nu se mai cere şi nu se mai dă mită?! Hmmm... greu de crezut că e aşa. Chiar dacă marea corupţie ar fi fost eradicată complet, până la sânge, MICA CORUPŢIE UCIDE!”, scrie Bruynseels pe Facebook.

Ea relatează discuţia avută cu un mic întreprinzător, care a susţinut că a fost forţat de un funcţionar al statului să îi dea „de-o ciocolată” în cadrul unui control anunţat.

”Când omul a întrebat cât înseamnă „de-o ciocolată”, funcţionarul aflat în control a spus iniţial: „Păi nu pot să îţi spun, spune tu”. Omul i-a răspuns: „Nu ştiu, spuneţi-mi dvs. Scrieţi-mi pe o foaie”. „Păi dacă îţi scriu, rămane scrisul meu...”. Funcţionarul şi-a luat telefonul şi a scris 100 de euro pe telefon, apoi i-a arătat omului ce a scris. Doamnelor şi domnilor, cum se poate aşa ceva?! Acest om şi-a deschis afacerea acum 3 luni. A intrat în pandemie „cu 20 de lei în buzunar”, după cum mi-a mărturisit, după ce a achitat statului tot ce avea de achitat. „Au fost săptămâni când am vândut doar de 12 lei. Câştig 1 leu la fiecare produs pe care îl vând”. Cât trebuie să vândă acest om ca să îşi permită să facă daruri de 100 de euro funcţionarilor statului, care au salarii frumoase tot din banii noştri? Cum poţi tu, reprezentant al statului să vii şi să îi ceri unui astfel de om 100 de euro?! El munceşte acolo 15-16 ore pe zi ca să facă mai puţin decât îi ceri tu „de-o ciocolată”!”, continuă fostul prezidenţiabil.

Ramona Ioana Bruynseels susţine că pentru a oferi suma cerută, soţia întreprinzătorului şi-a luat o parte din salariu în avans.

Ea mai afirmă că bărbatul a reclamat în trei luni a avut trei controale şi că cei care vin în control nu completează niciodată nimic în registrul de control, deşi aşa ar trebui, pentur a putea reveni, încălcând legile prevenţiei.

”Asta este România noastră, dragi români! Aici ne-au adus clientela politică, angajările pe pile şi relaţii, corupţia întinsă precum o caracatiţă în tot sistemul nostru. Şi asta ne omoară afacerile şi ne omoară pe noi cu zile..RE: START E RĂSPUNSUL. Aşadar, domnul preşedinte Iohannis, oare nu ar trebui să ne ocupăm acum şi de mica corupţie pentru a ajunge să avem cu adevărat o Românie normală în care românii nu regretă că şi-au deschis o afacere?!”, conchide Bruynseels.

Conform G4media, Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, adoptată de CSAT săptămâna trecută şi trimisă Parlamentului pentru adoptare, a eliminat aproape complet corupţia din rândul ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor interne. Noua strategie a eliminat din sarcina serviciilor secrete strângerea de informaţii despre fenomenul corupţiei. Este o schimbare radicală de abordare faţă de precedenta strategie, propusă de Iohannis în 2015, în care corupţia era menţionată ca unul dintre marile pericole la adresa securităţii naţionale.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.