Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunţă că dedică noul mandat "beneficiarilor finanţărilor europene şi implementării proiectelor prin care construim viitorul României". "Provocările sunt numeroase, după cum se vede, şi decalajele pe care trebuie să le recunoaştem trebuie recuperate cât mai rapid. (...) îmi voi folosi din nou toată energia (...) pentru a valorifica şansa istorică pe care România o are: dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am depus astăzi jurământul de învestitură ca membru al Guvernul României pentru portofoliul de ministru al investiţiilor şi proiectelor europene, funcţie pe care am deţinut-o şi în noiembrie 2019 – decembrie 2020. Dedic acest mandat beneficiarilor finanţărilor europene şi implementării proiectelor prin care construim viitorul României! Pentru că încrederea cu care am fost investit de domnul preşedinte Klaus Iohannis şi de domnul prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă pentru a investi eficient fondurile europene mă onorează, dar cu precădere mă obligă să răspund prompt aşteptărilor pe care beneficiarii le au de la această resursă: banii europeni pe care trebuie să îi folosim cu gândul la generaţiile următoare care vor beneficia de iniţiativele şi măsurile luate în această perioadă cu importanţă crucială", a afirmat Boloş, marţi seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că mandatul din 2019-2020 a însemnat preponderent "găsirea soluţiilor imediate şi negocieri permanente" cu Comisia Europeană pentru susţinerea sistemului medical şi a economiei afectate de pandemia de COVID-19, pregătind totodată Acordul de Parteneriat 2021-2027 şi prima versiune a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă propusă dezbaterii publice în noiembrie 2020 de către Guvernul României.

"În mandatul început oficial astăzi mi-am fixat ca priorităţi majore semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027 (trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie 2022, la o săptămână de la preluarea mandatului interimar), transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului National de Redresare şi Rezilienţă şi simplificarea prin debirocratizare a accesului şi utilizării fondurilor europene, în timp ce continuă procesul de descentralizare", a precizat Boloş.

Potrivit acestuia, obiectivele asumate public prevăd:

- Transmiterea oficială, până la 15 iulie, a tuturor Programelor Operaţionale aferente perioadei de programare 2021-2027, către Comisia Europeană;

- Prioritizarea investiţiilor şi ajustarea reformelor prevăzute în PNRR la realitatea contextului economico-social pe care îl traversăm;

- Pregătirea proiectelor majore de infrastructură aferente perioadei de programare 2021-2027;

- Continuarea procesului de descentralizare a fondurilor europene şi încurajarea autorităţilor locale în accesarea finanţărilor disponibile;

- Sprijinirea mediului de afaceri, respectiv a IMM-urilor, cu granturi pentru capital de lucru şi granturi pentru investiţii;

- Acordarea de vouchere sociale pentru sprijinirea românilor care se încadrează în categoriile vulnerabile;

- Ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

"Provocările sunt numeroase, după cum se vede, şi decalajele pe care trebuie să le recunoaştem trebuie recuperate cât mai rapid! Dar alături de colegii de guvernare, vă asigur că îmi voi folosi din nou toată energia – poate chiar mai bine în urma experienţei mandatelor precedente la MIPE şi la MCID - pentru a valorifica şansa istorică pe care România o are: dezvoltarea cu ajutorul fondurilor europene! Suntem deja pe un drum ireversibil, pe care trebuie să îl parcurgem alert şi ştiind foarte bine fiecare pas pe care îl avem de făcut. Vă invit să lucrăm împreună şi transparent, pentru că este nevoie de contribuţia fiecăruia dintre noi, de mentalitate nouă, de rezilienţă şi adaptare la schimbări", a subliniat el.

Boloş le-a transmis mulţumiri colegilor din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru buna colaborare şi pentru profesionalismul cu care au implementat împreună o viziune nouă, "pentru disponibilitatea de a lucra şi în afara orelor de program, din dorinţa noastră comună ca transformarea digitală să devină realitatea în care trăim, precum şi pentru pasiunea cu care se luptă pentru ca cercetarea românească să îşi câştige locul bine-meritat pe plan internaţional printr-o strategie coerentă şi prin eforturile pentru o finanţare predictibilă", dar şi "pentru primirea călduroasă şi colegilor din Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene cu care deja lucrăm intens de la începutul lunii aprilie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.