Premierul Ilie Bolojan a precizat că susţine reorganizarea teritorială, dar că aceasta nu va putea fi făcută anul acesta sau anul viitor, ci la finalul unui ciclu electoral, atunci când de încheie şi mandatele aleşilor. Bolojan spune că vor exista grupuri de lucru pentru municipii, oraşe şi comune care vor analiza numărul de angajaţi şi grilele de salarizare şi a spus că se poare reduce numărul consilierilor locali, în timp ce impozitele pe proprietate vor fi majorate pentru ca primăriile să poată funcţiona, iar oamenii să beneficieze de utilităţi.
”Reorganizarea administrativă este o necesitate pentru România, dar i-aş minţi pe români să le spun că va fi făcută anul acesta sau anul viitor pentru că e greu să faci operaţii complicate multe în acelaşi timp. Energia acestei coaliţii este să scoatem România din această perioadă dificilă, dar una din componentele pe care le vom pune în practică, începând din vara asta, este o reformă ce ţine de administraţia locală, dar nu în sensul e ţine de desfinţarea unor localităţi, pentru că acest lucru în general se face de la finalul unui ciclu electoral”, a declarat Ilie Bolojan, la Antena 3, joi seară.
Bolojan a explicat că reorganizarea teritorială se poate face la finalul unui ciclu electoral.
”Chiar dacă ne-am dori să facem asta de mâine, oameni care au mandate, care sunt aleşi, în general îşi închid mandatul. Ceea ce trebuie să facem acum sunt nişte măsuri care au efecte imediate şi într-o perioadă de timp îţi dai seama dacă e suficient asta sau nu e suficient şi trebuie să merg mai departe. Şi este evident că şi administraţia publică locală poate fi mai performantă, mai în serviciul cetăţenilor, cu sume mai mici, oferind servicii mai bune şi asta se poate face atât la o primărie mică, cât şi la o primărie mare”, a spus Bolojan.
Premierul a subliniat că vor exista grupuri de lucru pentru o primă reorganizare a municipiilor, oraşelor şi comunelor din punct de vedere al angajaţilor.
”De săptămâna viitoare vom forma grupuri de lucru are pe fiecare structură, municipii, oraşe, comune, pentru că problemele lor sunt diferie. Nu e vorba de a-i desfinţa, ci de a lua măsuri care să îi facă mai eficienţi. E adevărat că sunt multe comune ccare nu îşi pot aoperi cheltuielile personalului cu impozitele şi taxele colectate de la cetăţeni, dar au posibilitatea să îşi hotărască numărul de angajaţi la primărie, dacă e suficient de larg sacoul ca să îi încapă, au posibilitatea să îşi stabilească nivelul de salarizare până la nivelul viceprimarului îşi acordă sporul de proiecte europene (...)”, a declarat Ilie Bolojan.
Bolojan a mai sugerat scăderea numărului de consilieri locali şi creşterea impozitelor pe proprietate.
”Trebuie să lucărm la aeste mecanisme în care îţi dă Guvernul bani ca să poţi funcţiona, atunci îţi dăm noi o grilă de angajare, un număr de angajaţi care să îţi limiteze cheltuielile. Nu trebuie să ai doi consilieri la primar. Mulţi primari sunt responsabili, nu i-au angajat. Nu trebuie să aibă viceprimarul un consilier. Se poate gândi reducerea numărului de consilieri locali. nu trebuie 11, pot fi 7 sau 9. Pentru aceste localităţi trebuie să stabilim nişte norme, un nivel al impozitelor peproprietate care să permită funcţionarea primăriilor pe aceste impozite, ca oamenii într-adevăr să înţeleagă că funcţie de cât plătesc ar trebui să beneficieze de servicii”, a adăugat Bolojan

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.