Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o discuţie telefonică nu omologul din Mexic, Marcelo Ebrard Casaubón, despre situaţia românilor cărora nu li s-a permis accesul în ţară. Aurescu a cerut măsuri urgente pentru îmbunătăţirea situaţiei celor 114 români care sunt pe aeroportul din Cancun, dar şi clarificarea întregii situaţii create.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 februarie 2021, la solicitarea părţii române, o convorbire telefonică cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, în continuarea eforturilor depuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru soluţionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de refuzul autorităţilor mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane. După cum MAE a informat deja, discuţia telefonică a fost precedată de multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către şeful diplomaţiei române omologului mexican, în aceeaşi zi”, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe. 
 
Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu ”a reiterat îngrijorarea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane şi a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic”. 
 
”Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus şi în conţinutul scrisorii adresate omologului. A evidenţiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetăţenilor străini, dar a subliniat importanţa ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi a reînnoit apelul ca autorităţile mexicane să clarifice motivele concrete şi situaţia în ansamblul său”, a mai transmis MAE. 
 
Intituţia precizează că ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităţilor mexicane, reamintind bunele relaţii tradiţionale dintre România şi Statele Unite Mexicane.
 
”Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoştinţa omologului mexican situaţia cetăţenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic şi care încă aşteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligaţi să aştepte în condiţii improprii. În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cei 114 cetăţeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internaţional din Cancun, precum şi a modului în care aceştia sunt trataţi de către autorităţile mexicane de pe aeroport. A evidenţiat că numai prin eforturile susţinute ale Ambasadei României în Mexic şi ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente şi apă pentru aceste persoane. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internaţional din Cancun pentru a acorda asistenţă la faţa locului cetăţenilor români aflaţi în aşteptarea curselor de retur”, a mai transmis MAE. 
 
Potrivit documentului citat, la rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autorităţile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situaţia prezentată şi a dat asigurări că, la momentul discuţiei, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situaţiei cetăţenilor români blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Cancun.
 
”De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autorităţile mexicane şi a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cetăţenii români pe aeroportul din Cancun. Cei doi şefi ai diplomaţiilor au convenit păstrarea unui contact apropiat în perioada imediat următoare”, se mai arată în document. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.