Ministrul de Extrerne, Bogdan Aurescu a declarat, într-o intervenţie la B1 TV, despre rezoluţia votată în Parlamentul European, că reprezintă ”un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susţinerii politice pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen”. Ministrul a precizat că demersurile României continuă pe lângă Olanda, şi că acest vot de abţinere pe care parlamentarii olandezi l-au dat în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus şi prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rezoluţia Parlamentului European este în sine un semnal politic foarte bun. Este o rezoluţie politică, nu are efecte legislative, obligatorii, dar este un semnal care arată exact radiografia din momentul acesta a susţinerii politice în Europa pentru aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen. Demersurile noastre, evident, continuă pe lângă Olanda, pentru că până la urmă decizia se ia în consiliul JAI, Justiţie şi Afaceri interne. Prin urmare, demersul la nivel guvernamental continuă, în urmarea vizitei pe care Prim-ministrul Rutte a făcut-o în România săptămâna trecută, pe 12 octombrie”, a spus Aurescu.

Ministrul a precizat că ”prim-ministrul Rutte a spus foarte clar că Olanda nu se opune, de principiu, aderării României la Spaţiul Schengen”.

”Acest vot de abţinere pe care parlamentarii din partidul domniei sale l-au dat ieri în Parlamentul European este un vot care arată de fapt că, exact cum a spus şi Prim-ministrul Rutte, Olanda nu se opune acestei aderări. Nu înseamnă nici că este „pentru” în acest moment. Asta înseamnă că procesul decizional continuă, dar este clar că efortul nostru trebuie să meargă mai departe”, a afirmat Aurescu.

Ministrul a precizat că s-a spus la un moment dat pe surse publice că un alt partid din arcul guvernamental din Olanda, partidul condus de către ministrul de externe Wopke Hoekstra, s-ar opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

”Eu am stat în legătură permanentă, constantă cu ministrul de externe, şeful acestui partid. Am discutat şi la New York, la sesiunea Adunării Generale ONU, unde am avut mai multe reuniuni ale Consiliului Afaceri Externe, miniştrii de externe ai Uniunii Europene. Am discutat şi luni, la Luxemburg, când am avut ultima reuniune a CAE. Şi mi-a confirmat, inclusiv acest vot confirmă ceea ce ministrul de externe olandez mi-a confirmat, că partidul dânsului nu se opune aderării României, dimpotrivă, o susţine. De altfel, votul a fost pozitiv, pentru adoptarea rezoluţiei din Parlamentul European”, a arătat şeful diplomaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.