Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, vineri la Chişinău, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma şi consolida angajamentul României de a susţine cetăţenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, şi cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a afirmat Bogdan Aurescu vineri la ceremonia organizată la Chişinău cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, în contextul pandemiei de COVID-19.

El a adăugat că vizita sa are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunţate de şeful statului Klaus Iohannis, în vizita acestui la Chişinău în luna decembrie a anului trecut.

„În acelaşi timp, prezenţa mea este o bună ocazie de a pune de acord agendele noastre de lucru, în interesul direct al cetăţenilor Republicii Moldova. Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut - şi aţi văzut cu toţii - deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei Preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a completat Aurescu. 

Ministrul român de Externe a mai spus că Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei.

„Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi. Aşa cum spuneam, este o bucurie pentru mine să fiu prezent astăzi aici, alături de delegaţia României, împreună cu domnul secretar de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a gestionat exemplar organizarea acestui ajutor, constând în noi livrări substanţiale de echipamente medicale şi de protecţie, necesare pentru a combate epidemia de COVID-19 în Republica Moldova, realizate inclusiv prin activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene”, a subliniat Aurescu. 

El a vorbit şi despre ajutorul umanitar cu titlu gratuit oferit Republicii Moldova.

„Am fost aici la Chişinău pentru a livra sprijinul României şi acum mai puţin de un an, în aprilie 2020. Cu acel prilej, România a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici şi asistenţi medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro. Astăzi, venim cu echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranşei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale român. Acest gest de astăzi dovedeşte consecvenţa noastră, dar şi dorinţa sinceră şi dezinteresată de a sprijini pe toţi cetăţenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele. De asemenea, doresc să evidenţiez susţinerea de care se bucură în prezent Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene şi care s-a materializat prin asistenţa consistentă oferită în lupta împotriva COVID-19.  Cele 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti pentru personalul medical, 100.000 de combinezoane şi 100.000 de mănuşi pe care le aducem astăzi cu noi vor continua să ajute la salvarea unor vieţi şi la gestionarea cât mai eficientă a pandemiei în Republica Moldova”, a mai afirmat ministrul de Externe. 

Din delegaţia României care a mers la Chişinău mai face parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.