Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, în perioada 28-30 iunie 2022, în delegaţia condusă de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Madrid, el afirmând, la finalul reuniunii, că prin crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, se echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc, a spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe a afirmat că suplimentarea trupelor pe teritoriul României în perioada următoare, reprezintă ”una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat şi este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României”.

”După cum ştiţi, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare şi de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea şi pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăşi, am obţinut-o la Summitul din 24 martie, şi anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce priveşte Flancul Estic. Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a spus Bogdan Aurescu. 

 
Ministrul de Externe a arătat că, pe baza acestei realizări, pe care România a obţinut-o prin Preşedintele României la Summitul din 24 martie, Summitul din aceste zile a decis consolidarea suplimentară a acestei posturi”.
 
”Aceasta se face în jurul posibilităţii de creştere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic, în ceea ce priveşte batalionul care formează Grupul de Luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă, ceea ce înseamnă că dacă autorităţile militare vor considera că este necesar, în funcţie de nivelul de ameninţare care va fi evaluat de către acestea, atunci Grupul de Luptă va trece de la nivelul de batalion, aşa cum este el prevăzut în prezent, la nivelul de brigadă”, a spus el. 
 
 
Potrivit ministrului de Externe, ”foarte important este faptul că noua concepţie privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic este însoţită şi de măsuri care eficientizează această postură”.
 
”În primul rând, e vorba despre alocarea de forţe precise, care vor întări prezenţa de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar. Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terţ, atunci forţele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forţe care sunt deja alocate pentru ţara respectivă vor veni în sprijinul acestei activităţi de apărare de pe teritoriul respectiv”, a spus el.
 
”De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului şi decizia de repoziţionare de echipamente şi de muniţie pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă. În ceea ce priveşte detaliile exacte - în cât timp va avea loc această desfăşurare, ce înseamnă nivelul de forţe de întărire sau de reîntărire, care vor fi repoziţionările de echipamente şi de muniţie - acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autorităţile militare. E foarte important că avem o nouă concepţie, care transformă în mod fundamental postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi o face mai eficientă”, a declarat Aurescu. 
 
Ministrul a subliniat o realizare a României, pe care documentul care se cheamă “Declaraţia Summitului”, deci cel care sumarizează toate deciziile care s-au luat la acest Summit, o reflectă, şi anume termenul de “apărare înaintată” – Forward Defense.
 
”Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspiraţie pe care şi noi, şi alţi aliaţi de pe Flancul Estic am susţinut-o şi în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluţiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, a expolicat Bogdan Aurescu. 
 
 
Despre formarea unui grup naval nou în Marea Neagră, ministrul a spus că s-a discutat şi se va discuta în continuare.
 
”Există sarcini care au fost trasate autorităţilor militare de a dezvolta în continuare concepţia Alianţei cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcţie de ceea ce vor reuşi să producă autorităţile militare ale NATO, care va fi rezultatul acestei analize. Dar există în continuare o preocupare în acest sens, aşa cum există deja decizii care au fost luate şi în ceea ce priveşte componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic. Deci există mai multe elemente care conturează un pachet solid de măsuri de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Toate corespund intereselor României, este ceea ce am urmărit în mod constant, în toate demersurile noastre politico-diplomatice la cel mai înalt nivel, la nivelul domnului Preşedinte, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi, evident, la nivelul colegilor de la Ministerul Apărării”, a afirmat Aurescu. 
 
Ministrul s-a referit şi la participarea la Fondul de Inovare, care ”aduce un plus de modernizare Alianţei Nord-Atlantice, pentru că noile tehnologii care au dublă întrebuinţare trebuie să fie avute în vedere atunci când vorbim despre menţinerea avansului technologic al apărării”.
 
”Din acest punct de vedere, este un pas important faptul că astăzi s-a semnat această Cartă a acceleratorului de inovare pentru apărare al NATO. Asta înseamnă că de aici înainte NATO va investi în cercetare avansată în domeniul noilor tehnologii, iar România va participa şi ea, după cum ştiţi, cu două centre de testare, două institute care au fost selectate de către NATO pe baza criteriilor stabilite de autorităţile NATO. Asta înseamnă că şi România va fi implicată în acest proces de modernizare tehnologică, de avans tehnologic al NATO”, a afirmat ministrul Aurescu. 
 
Despre definirea Mării Negre ca zonă strategică de interes pentru NATO, Bogdan Aurescu a afirmat că ”este unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus la acest Summit”.
 
”Este pentru prima oară când un Concept Strategic al Alianţei Nord-Atlantice include o astfel de referire la Marea Neagră. La Summitul de la Lisabona, Conceptul Strategic pe care l-am negociat atunci nu includea o astfel de referire. El reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acţiunii agresive a Federaţiei Ruse, Marea Neagră este folosită activ de Federaţia Rusă pentru atacarea Ucrainei şi, evident, pentru deteriorarea situaţiei de securitate nu doar în regiune, ci şi în întregul spaţiu euroatlantic. Prin urmare, faptul că Marea Neagră, alături de Balcanii de Vest, alături şi de alte regiuni, este considerată a fi o zonă de importanţă strategică pentru Alianţa Nord-Atlantică, în chiar Conceptul Strategic al Alianţei, de asemenea, faptul că Marea Neagră este menţionată la acel paragraf din noul Concept Strategic care se referă la descrierea situaţiei de securitate este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică, aşa cum am cerut şi noi, a mediului de securitate internaţional actual. Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni”, a spus ministrul de Externe. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.