Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, la Bucureşti, o întrevedere bilaterală cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, în contextul vizitei efectuate în România, împreună cu omologul olandez, Wopke Hoekstra, la invitaţia şefului diplomaţiei române. Ministrul francez a reconfirmat ferm sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri seară, de MAE, programul vizitei a inclus o deplasare a celor trei miniştri la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica" de la Cincu, precum şi o rundă de consultări politice în format trilateral.

”În cadrul discuţiilor dintre ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul francez de externe, au fost abordate atât aspectele prioritare ale agendei bilaterale, cât şi teme de actualitate la nivel european şi internaţional. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale româno-franceze şi dinamismul recent al dialogului politic şi a evocat aniversarea, la 4 februarie 2023, a 15 ani de la semnarea Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, declaraţie actualizată în noiembrie 2018 de către Preşedintele României Klaus Iohannis şi Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron”, a transmis MAE.

Potrivit instituţiei, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa cooperării economice bilaterale, cu accent pe tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două ţări şi pe consolidarea componentei investiţionale atât în România, cât şi în Franţa.

”Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, şeful diplomaţiei române a mulţumit omologului francez pentru susţinerea activă a Franţei în vederea atingerii acestui obiectiv şi a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive pentru deblocarea situaţiei în cel mai scurt timp (...) Ministrul francez a reconfirmat ferm sprijinul Franţei pentru aderarea României la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp şi disponibilitatea de a susţine activ eforturile României”, se mai aratăm în comunicat.

Potrivit ministerului, referitor la agenda de securitate, ministrul român de externe a reiterat aprecierea României pentru contribuţia franceză la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin asumarea rolului de naţiune-cadru a Grupului de luptă al NATO prezent în România.

Totodată, a subliniat importanţa consolidării dialogului bilateral pe componenta de securitate, în vederea facilitării coordonării şi promovării obiectivelor comune.

”Cei doi miniştri au discutat despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, format iniţiat de România, Franţa şi Germania şi co-prezidat de miniştrii afacerilor externe din cele trei state, apreciind rezultatele celei de-a treia conferinţe ministeriale desfăşurate la Paris şi subliniind importanţa coordonării cu privire la cea de-a patra conferinţă ce va fi găzduită de Republica Moldova. De asemenea, au discutat despre pregătirea substanţei celei de-a doua reuniuni a Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Chişinău, la 1 iunie, precum şi despre necesitatea  organizării unui nou Summit al Parteneriatului Estic până la finalul preşedinţiei suedeze”, a mai transmis MAE.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.