Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, în contextul vizitei efectuate la Budapesta, o întrevedere cu Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán. Cei doi oficiali au discutat despre Comitetul de specialitate româno-ungar privind minorităţile naţionale, ca singurul cadru pragmatic de soluţionare a problemelor minorităţilor naţionale din cele două state, referindu-se şi la problemele specifice ale minorităţii române din Ungaria. Ministrul Bogdan Aurescu a abordat şi chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi. Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizează MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul afacerilor externe român a evidenţiat rolul Parteneriatului Strategic bilateral, care împlineşte în această lună 20 de ani de la lansare, ca instrument de mare însemnătate, care a avut ca efect ridicarea profilului relaţiilor bilaterale, construite mai ales în jurul cooperării economice, în beneficiul tuturor cetăţenilor celor două state, indiferent de etnie”, precizează MAE într-un comunicat oficial. 

Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele consultărilor cu omologul său, ministrul Péter Szijjártó, şi concluziile privind proiectele prioritare de interes comun care ar trebui să fie definitorii pentru colaborarea din perioada următoare. 

Astfel, au fost abordate subiecte precum schimburile comerciale în creştere puternică, necesitatea echilibrării balanţei comerciale, stimularea investiţiilor româneşti în Ungaria şi a celor ungare pe tot teritoriul României, crearea Camerei bilaterale de Comerţ, apropiata semnare la Bucureşti, în luna decembrie, a documentelor care pun baza proiectului România-Azerbaidjan-Georgia-Ungaria al cablului submarin de transport al energiei electrice verzi din Azerbaidjan, proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta. 

Ministrul Aurescu s-a referit şi la Comitetul de specialitate româno-ungar privind minorităţile naţionale, ca singurul cadru pragmatic de soluţionare a problemelor minorităţilor naţionale din cele două state, referindu-se şi la problemele specifice ale minorităţii române din Ungaria.

Potrivit MAE, ministrul a propus, iar premierul ungar a fost de acord, cu crearea unui plan de contacte la nivelul miniştrilor de resort din cele două ţări.

”Premierul ungar a reiterat sprijinul deplin al ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind în mod deosebit modul eficient în care România asigură securitatea frontierelor sale externe şi cooperarea între ministerele de interne ale celor două state”, se mai afirmă în comunicatul oficial.  

A fost discutată, totodată,  situaţia din Ucraina, ministrul Aurescu prezentând sprijinul multidimensional al României şi evaluarea părţii române asupra perspectivelor de evoluţie ale războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei. 

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat şi chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.