Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la sesiunea cu partenerii din Indo-Pacific şi Uniunea Europeană, din cadrul reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, el făcând apel la aprofundarea dialogului şi cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific, pentru un răspuns consolidat şi adecvat la ameninţările şi provocările curente, inclusiv cele hibride.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la sesiunea Consiliului Nord-Atlantic cu partenerii din Indo-Pacific şi cu Uniunea Europeană, în cursul celei de-a doua zile a reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, care s-a desfăşurat la sediul Alianţei de la Bruxelles.

Potrivit MAE, sesiunea cu participarea partenerilor din regiunea Indo-Pacific, respectiv a miniştrilor afacerilor externe din Australia, Coreea de Sud, Japonia şi Noua Zeelandă şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a avut pe agendă ameninţările şi provocările curente de securitate care afectează interesele comune ale aliaţilor NATO şi ale partenerilor. A fost discutat şi sprijinul partenerilor globali pentru Ucraina şi perspectivele de consolidare a dialogului şi cooperării NATO cu aceste state partenere şi cu UE.

”Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat implicaţiile profunde pe care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei le are la nivel global, impactul asupra securităţii globale şi ordinii internaţionale bazate pe reguli, exprimând îngrijorarea pentru parteneriatul din ce în ce mai strâns dintre China şi Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina. Şeful diplomaţiei române a făcut apel la aprofundarea dialogului şi cooperării NATO cu statele din Indo-Pacific, pentru asigurarea unui răspuns consolidat şi adecvat la ameninţările şi provocările curente, inclusiv cele hibride, în domenii precum inteligenţă artificială, tehnologie cuantică, 5/6G etc. A încurajat Aliaţii şi partenerii like-minded spre o cooperare sporită în vederea protejării sectoarelor critice, în domenii strategice, de potenţiale influenţe maligne”, a transmis sursa citată.

Ministrul Aurescu a arătat că, inclusiv la recenta reuniune a Formatului Bucureşti 9 (B9) din Polonia, pe care a co-prezidat-o împreună cu omologul polonez, o concluzie esenţială a fost că trebuie redusă sau chiar eliminată dependenţa de actorii care nu împărtăşesc valorile comunităţii democratice şi aceştia să nu aibă acces la sectoare strategice care sunt importante pentru securitatea aliată. De asemenea, aceşti actori nu trebuie să aibă acces la investiţiile în infrastructură strategică şi trebuie împiedicaţi să folosească tehnologia avansată drept armă politică.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a promovat ideea creării unei comunităţi tehnologice fundamentate pe valorile împărtăşite de aliaţi şi partenerii lor, astfel încât să se poată oferi o alternativă pe scena globală actorilor cu intenţii maligne. 

De asemenea, ministrul Aurescu a arătat potenţialul avansării acestei propuneri în domeniul tehnologic prin utilizarea iniţiativelor existente la nivelul NATO, cum ar fi Acceleratorul NATO pentru inovare în domeniul apărării (DIANA) şi Fondul NATO pentru Inovare.

Ministrul Bogdan Aurescu a indicat, în acelaşi timp, relevanţa sporită a cooperării NATO-UE în sprijinul partenerilor şi pentru consolidarea rezilienţei acestora. 

El a încurajat coordonarea în continuare pentru a fundamenta activitatea în baza sinergiei şi complementarităţii între Conceptul Strategic al NATO şi Busola Strategica a UE, inclusiv pentru combaterea ameninţărilor hibride şi a altor ameninţări maligne.

Reuniunea NATO din 4-5 aprilie a fost prima întrevedere a miniştrilor de externe din statele NATO după cea de la Bucureşti găzduită de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu în perioada 29-30 noiembrie 2022 şi a reprezentat un moment important în pregătirea Summitului de la Vilnius al Alianţei, din luna iulie 2023.

În prima zi a reuniunii, ministrul Aurescu a participat la ceremonia oficială de aderare a Republicii Finlanda la NATO şi la o întâlnire în formatul Comisiei NATO-Ucraina (NUC - NATO Ukraine Commission) cu participarea ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba. În cea de-a doua zi a reuniunii NATO, ministrul a participat la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic axată pe pregătirea Summitului de la Vilnius.

De asemenea, pe parcursul celor două zile ale reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO de la Bruxelles, şeful diplomaţiei române a avut o serie de contacte cu omologi şi cu oficiali ai NATO, cu care a abordat atât chestiuni privind cooperarea în cadrul aliat şi de cooperare regională, cât şi priorităţi în plan bilateral.

Astfel, marţi, Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Macedonia de Nord, ministrul Bujar Osmani, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a avut un schimb de vederi cu Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), Generalul Christopher G. Cavoli, pe teme privind implementarea completă şi eficientă a deciziilor Summitului de la Madrid, în vederea asigurării, în mod coerent şi unitar, a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră.

În marja celei de-a doua zile a reuniunii, şeful diplomaţiei române a avut o discuţie cu omologul său spaniol, ministrul José Manuel Albares, pe teme privind priorităţile politice bilaterale, în special recunoaşterea dublei cetăţenii a românilor care trăiesc în Regatul Spaniei. Cei doi miniştri au stabilit, alături de omologul polonez, desfăşurarea în viitorul apropiat a primei runde de consultări trilaterale România – Spania – Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.