Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu vicepremierul şi ministru al afacerilor externe al Republicii Slovenia, Tanja Fajon, în contextul participării oficialului sloven la Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO pe care Bogdan Aurescu a găzduit-o la Bucureşti. Cei doi miniştri au salutat aniversarea a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-slovene în 2022 şi au evidenţiat relaţia de încredere construită între cele două ţări de-a lungul acestei perioade, exprimând convingerea că aceasta va continua să se dezvolte, prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare la toate nivelurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrevederea a reconfirmat nivelul foarte bun şi dinamic al dialogului politic bilateral şi interesul ambelor părţi pentru dinamizarea cooperării economice şi a celei sectoriale, în domenii precum industria de apărare, inteligenţă artificială, educaţie şi transformare digitală, arată comunicatul de presă al MAE.

În acest sens, cei doi oficiali au convenit stabilirea unui calendar de vizite la nivel sectorial care să impulsioneze cooperarea bilaterală în domenii de interes comun.

Ministrul sloven a adresat, o dată în plus, mulţumiri Guvernului României pentru cooperarea pe linie poliţienească şi pentru ajutorul prompt şi consistent oferit de România cu prilejul incendiilor din Slovenia din această vară.

Discuţiile au prilejuit şi un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda europeană.

Şeful diplomaţiei române a mulţumit pentru sprijinul ferm acordat de Slovenia în vederea aderării României la Spaţiul Schengen, reconfirmat prin adoptarea, la 25 noiembrie 2022, a unei decizii a Guvernului sloven în acest sens.

De asemenea, cei doi miniştri au reiterat susţinerea pentru avansarea procesului de extindere, atât în privinţa statelor din Balcanii de Vest, cât şi pentru partenerii estici.

Un subiect central in cadrul discuţiilor l-a constituit războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile multiple ale acestuia. În context,  a reieşit susţinerea ambelor părţi pentru continuarea asistenţei oferite Ucrainei în faţa provocărilor războiului, atât timp cât este nevoie, precum şi altor state vulnerabile, îndeosebi Republicii Moldova, conchide sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.