Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a precizat, legat de discursul anti-UE al premierului ungar Viktor Orban, de sâmbătă de la Băile Tuşnad, că este „regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile. În acelaşi timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleaşi concepţii pe care le-am văzut deja în poziţionările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară. Desigur, fiecare stat îşi defineşte poziţiile pe teme internaţionale aşa cum consideră, dar, după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei. România a susţinut şi susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context”, a afirmat Bogdan Aurescu, luni pentru digi24.ro.

Ministrul de Externe a adăugat că România a sprijinit şi sprijină, „în orice modalităţi conforme dreptului internaţional, eforturile acestui stat de a face faţă agresiunii Rusiei”.

„Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste şi să câştige. Sancţiunile decise de UE, SUA şi alţi parteneri internaţionali sunt necesare şi utile, România a sprijinit şi continuă să sprijine consolidarea regimului european şi internaţional de sancţiuni împotriva Rusiei, care îşi produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimţite de Rusia şi mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acţioneze. A fost şi este o abordare corectă din partea comunităţii internaţionale democratice. De asemenea, suntem consecvenţi şi fermi ca stat membru al UE, aliat NATO şi partener strategic al SUA, şi, prin urmare, suntem vocali şi extrem de activi în promovarea şi consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internaţional”, a completat Aurescu. 

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, sâmbătă la Tuşnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie a Occidentului, el precizând totodată că discursul ruşilor trebuie luat în serios.

De asemenea, Viktor Orban consideră că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, iar conflictul nu va fi încheiat decât în urma negocierilor ruso-americane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.