Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Eli Cohen, în care au discutat despre cooperarea între cele două state, mai ales în domenii cum ar fi apărarea. Cei doi miniştri au discutat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi despre situaţia din Iran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu a avut, marţi, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Eli Cohen, ocaţie cu care demnitarul român l-a asigurat pe omologul său de angajamentul României pentru aprofundarea şi dezvoltarea parteneriatului de natură strategică dintre cele două state.

”Ministrul Cohen a exprimat apreciere pentru relaţia deosebit de apropiată cu România şi a mulţumit pentru solidaritatea manifestată constant de ţara noastră, cel mai recent prin condamnarea atentatului din Ierusalim, din 27 ianuarie 2023. Şefii celor două diplomaţii au salutat dinamica excelentă a dialogului politico-diplomatic, intensificarea cooperării sectoriale, inclusiv pe palierul industriei de apărare, precum şi excelentele relaţii inter-umane între cele două state”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul de Externe israelian a lansat o invitaţie omologului său român de face o vizita în Irsael.

”Ministrul român al afacerilor externe a amintit, în timpul convorbirii despre organizarea, la 12 decembrie 2022, a celei de-a treia sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic România-Israel, acţiune dedicată bunei pregătiri a celei de-a treia Şedinţe comune de Guvern dintre cele două state, programată pentru anul 2023. A arătat că acesta este un obiectiv bilateral de referinţă, în special pe fondul aniversării, în acest an, a 75 de ani de relaţii diplomatice româno – israeliene neîntrerupte. În acest context, ministrul Cohen a adresat omologului său invitaţia de a efectua o vizită în Israel, acceptată de partea română”, precizează sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru susţinerea obiectivului României de aderarea la spaţiul Schengen, inclusiv în dialogul bilateral al Israelului cu Austria. Şeful diplomaţiei israeliene a asigurat că va sprijini activ, în continuare, acest obiectiv important al părţii române.

Discuţiile dintre cei doi au atins şi domeniul apărării, dar şi războiul din Ucraina.

”Ministrul Cohen a mulţumit pentru foarte buna cooperare cu România în cadru multilateral, precum şi pentru sprijinul constant şi puternic al României pentru intensificarea relaţiilor UE-Israel, în contextul în care, la 3 octombrie 2022, a avut loc, pentru prima dată în ultimii zece ani, reuniunea Consiliului de Asociere UE-Israel.  Discuţiile au prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la cele mai recente evoluţii regionale, cu accent pe situaţia din Iran, ministrul român de externe informând despre susţinerea pachetelor de sancţiuni ale UE privind acest stat pentru încălcările drepturilor omului şi respectiv pentru implicarea în sprijinirea Rusiei prin livrarea de drone folosite pentru bombardarea obiectivelor civile din Ucraina. Totodată, cei doi miniştri au discutat despre implicaţiile complexe ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul israelian apreciind eforturile României la nivel regional, în special în ceea ce priveşte gestionarea fluxului de refugiaţi”, se arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.