Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor Afacerilor Externe din România, Polonia şi Turcia, desfăşurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al Afacerilor Externe, Zbigniew Rau, şi cu ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazdă a reuniunii. Evenimentul a avut loc în contextul situaţiei speciale de securitate generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul aniversării în 2022 a 10 ani de la crearea acestui format.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenda discuţiilor a cuprins subiecte de interes pe dimensiunea de securitate cu accent pe contextul actual regional generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, temele de interes prioritar de pe agenda NATO, în special deciziile care urmează să fie luate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv privind consolidarea posturii de descurajare si apărare aliate pe Flancul Estic, şi negocierea Noului Concept Strategic al NATO, precum şi viitorul consolidării dialogului trilateral, inclusiv prin dezvoltarea de noi proiecte, arată comunicatul de presă al MAE.

„Am discutat astăzi despre aspecte esenţiale care să fie în beneficiul securităţii cetăţenilor noştri ca alianţi ai NATO, şi ne-am concentrat pe subiecte de interes legate de agenda de securitate. Bineînţeles că unul dintre subiecte a fost criza din Ucraina şi implicaţiile pe care le are. Ca alianţi ai Flancului Estic al NATO, împărtăşim îngrijorarea cu privire la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucraine pentru siguranţa din regiune, pentru securitatea europeană şi euro-atlantică ca întreg. Parametrii de securitate au fost foarte afectaţi de către acest război ilegal început de Rusia împotriva Ucrainei şi este datoria noastră, pe de o parte să consolidăm securitatea euro-atlantică şi pe de altă parte să prezervăm regulile internaţionale din domeniul securităţii”, a afirmat Bogdan Aurescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.