Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că România nu mai poate spune multe lucruri decât cele pe care le anunţă de 11 ani din punctul de vedere al îndeplinirii condiţiilor tehnice de aderare la Spaţiul Schengen, precizând că războiul din Ucraina a arătat capacitatea ţării noastre de a fi un garant de securitate la frontierele Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lucian Bode a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, despre aderarea României la Spaţiul Schengen. 
 
“În absolut toate deplasările avute la Roma, Madrid, Viena, la Munchen, la Atena, la Praga, am spus că România este pregătită să devină membră cu drepturie depline a familiei Schengen. (...) România nu mai poate spune multe alte lucruri, altele decât cele pe care le spune de 11 ani din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor tehnice de adeare la Schengen. Aceste condiţii, încă din 2011, sunt îndeplinite de România. Acest război absurd din Ucraina a arătat capacitatea României de a fi un garant de securitate la frontierele Schengen. România gestionează 2.070 de kilometri ai Uniunii Europene. Am arătat în criza refugiaţilor că suntem pregătiţi să gestionăm o criză umanitară de proporţii”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.
 
El a menţionat că speră ca în 8 decembrie, când este programat Consiliul JAI, România să fie acceptată în Spaţiul Schengen. 
 
“Acest lucru ne-a determinat să aducem pe agenda europeană acest obiectiv de ţară al României, aderarea la Spaţiul Schengen. Pe un calendar optim, urmează vizita experţilor evaluatori, o vizită voluntară, pe care România şi Bulgaria au acceptat-o în martie acest an. Săptămâna viitoare, 13-14 octombrie, va avea loc la Luxemburg Consiliul JAI, iar acolo îmi exprim speranţa că preşedinţia cehă va face o scurtă informare cu privire la rezultatul verificărilor experţilor din România. La sfârşitul lui octombrie, raportul experţilor va fi definitivat, iar pe 8 decembrie vom avea Consiliul JAI unde sperăm ca România să fie acceptată în Spaţiul Schengen”, a explicat Lucian Bode.
 
El a precizat că experţii vor face vizite în teren, în puncte de trecere a frontierei, şi vor avea sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu personalul Ministerului Afacerilor Interne despre acquis-ul Schengen.
 
Întrebat despre declaraţia europarlamentarului german care a afirmat că România nu ar trebui să intre în Schengen şi nici nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană, Lucian Bode a răspuns: “Sunt declaraţii politice, fără substanţă, fără a avea în spate argumente. Am mai văzut astfel de politicieni, care se pronunţau în legătură cu România fără să fi văzut ce face România pentru un domeniu sau altul. Dacă era interesat să vadă cum protejează România frontierele UE în plin război la graniţă, avea posibilitatea să vină în Româmia şi să vadă ce face ţara noastră. Pentru România trebuie să existe un echilibru între obligaţiile pe care ţara şi le-a asumat şi drepturile de care de zece ani nu beneficiază”. 
 
Ministrul Afacerilor Interne a mai menţionat că 15 state membre Schengen au trimis în România experţi evaluatori, iar Olanda nu se numără printre acestea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.