Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, că participanţii la Forumul Salzburg - miniştrii, secretari de stat, ambasadori din 9 state membre ale Uniunii Europene si state din Balcanii de Vest - fără excepţie, şi-au reafirmat suportul pentru o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a apreciat, miercuri, într-o intervenţie la Antena 3, modul în care participanţii la Forumul Salzburg care a avut loc la Bucureşti au declatrat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen.  

”Am apreciat în mod deosebit şi vreau să le mulţumesc  participanţilor, care fără excepţie şi-au reafirmat suportul pentru o decizie pozitivă privind aderarea la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei în decembrie 2022. La finalul acestei conferinţe interministeriale, aşa cum am văzut cu toţii, a venit o veste foarte bună de la Bruxelles. Practic, Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România continuă să îndeplinească condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen şi implementează în mod corespunzător acquis-ul Schengen”, a declarat ministrul de INterne.  

Potrivit acestuia, după vizita de evaluare din 9 – 12 octombrie a urmat prezentarea concluziilor, reuniunea tehnică şi a urmat comunicarea Comisiei Europene. ”Această comunicare a Comisiei are rolul de a întări convingerea statelor membre că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen inclusiv pentru Olanda, inclusiv pentru Suedia şi pentru orice alt stat membru care ar mai avea elemente de clarificat. Acest raport din punct de vedere al aplicării acquis-ului Schengen este extrem de clar”, a mai explicat ministrul.  

Întrebat ce urmează, Lucian Bode a predcizat: ”De regulă, cu două săptămâni înainte de Consiliul JAI, programat pentru 8 -9 decembrie, undeva în jurul datei de 24 noiembrie, se circulă proiectul de agendă care trebuie să conţină discutarea deciziilor de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţial Schengen. Asta urmează să se întâmple, iar pe 8- 9 decembrie, avem Consiliul JAI. Orice element suplimentar solicitat de orice stat membru României, este pus la dispoziţie imediat tocmai pentru a lămuri urgent orice nelamurie ar exista , dar după această comunicare a Comisiei sunt foarte puţine elemente de clarificat. Încă o dată, România are toată disponibilitatea de a clarifica orice aspect solicitat de statele membre”, a main precizat ministrul.  

”În acest moment, colaborăm îndeaproape cu experţii Comisiei Europeane, cu experţii din statele membre, nu doar din Olanda, pentru a pune la dispoziţia acestora eventuale date suplimentare”, a adăugat Lucian Bode.  

Reprezentanţi din nouă state ale Uniunii Europene şi din alte şapte ţări din vecinătatea Uniunii, dar şi din cadrul Comisiei Europene au participat la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg, la Bucureşti.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.