Biroul Electoral Central (BEC) a respins solicitările de prelungire a programului de vot după ora 21.00 în diaspora, au declarat surse din instituţie. Decizia BEC vine în condiţiile în care mii de români stau la cozi la mai multe secţii de votare din ţările europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban: Cerem prelungirea procesului de vot până la ora 23
CITEȘTE ȘI Sesizări pentru prelungirea programului de vot în străinătate, transmise Biroului Electoral Central CITEȘTE ȘI UPDATE - Tomac cere Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot pentru românii care votează în străinătate/ Şi Alianţa 2020 USR PLUS cere prelungirea programului de vot şi suplimentarea buletinelor

BEC a invocat articolul 46 alineatul 1 din Legea alegerilor europarlamentare, conform căruia "votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00", iar la sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea.

De asemenea, a făcut referire şi la ART. 15^1 (1) din Legea referendumului: "În situaţia în care referendumul naţional are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea "VOTAT", pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".

Preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate, Florentina Vasilăţeanu, a anunţat, duminică după-amiază, că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens venite de la secţiile deschise în diverse ţări europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să asigure toate condiţiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21.00, astfel încât cetăţenii români care aşteaptă în faţa secţiilor să poată vota.
 
Şi PNL, PMP şi USR-PLUS au cerut BEC prelungirea procesului de votare de la 21.00 până la 23.00.
 
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că va formula plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora, spunând că autorităţile au premeditat să împiedice exercitarea dreptului de vot al românilor din străinătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.