Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a anunţat, miercuri, că în şedinţa Executivului a fost aprobat, printr-un Memorandum, constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru Brexit, precizând că România îşi propune ”să joace un rol constructiv în cadrul acestui proces”, având ca priorităţi protejarea intereselor românilor şi reducerea impactului asupra bugetului Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul României a decis în şedinţa de azi adoptarea acestui Memorandum privind constituirea mecanismului interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dialogul de până acum al României cu Comisia Europeană pe acest subiect, dar şi cu alte state cu care ne-am consultat a relevant importanţa organizării la nivel naţional a unei structuri de coordonare interministerială pe tema dosarului Brexit. Acest lucru va permite ca pe tot parcursul negocierilor România să fie pregătită la nivel politic şi tehnic pentru promovarea la nivelul instituţiilor europene a poziţiilor sale prioritare definite şi evaluate permanent în urma unui proces de coordonare interministerială şi validate la nivel politic”, a declarat Ana Birchall la finalul şedinţei Guvernului.

Ea a precizat că prin Memorandumul aprobat în şedinţă s-a dispus înfiinţarea unui mecanism interministerial care include ”mai multe dimensiuni”.

”Înfiinţarea unui Consiliu interministerial pentru Brexit care va oferi linii politice pentru definirea poziţiilor României. Acesta va fi condus de premier şi coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, un comitet de pilotaj care va pregăti mandatul general al României şi va urmări ansamblul procesului de negociere UE-Marea Britanie şi, la nivel tehnic, vor fi constituite grupuri de lucru interministeriale destinate fundamentării mandatelor sectoriale ale României în negocieri şi aici urmărim cu prioritate libera circulaţie a persoanelor, implicaţiile la nivelul bugetului UE şi relaţiile externe şi de securitate”, a arătat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Birchall a ţinut să îi asigure pe românii aflaţi în Marea Britanie că drepturile lor vor fi respectate şi că situaţia lor este ”tratată cu toată responsabilitatea atât de Guvernul României cât şi de instituţiile europene şi de Marea Britanie”.

Totodată, ea a precizat că relaţiile economice dintre România şi Marea Britanie vor fi păstrate şi consolidate şi după activarea oficială a Brexit.

”Negocierile nu trebuie să deturneze UE de la îndeplinirea obiectivelor şi priorităţilor sale politice. (…) România va continua să aibă un parteneriat strategic cu Marea Britanie care poate fi consolidat şi aprofundat”, a arătat Birchall, precizând că România îşi propune să aibă un rol constructiv în aceste negocieri.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că indiferent de cadrul viitoarei relaţii UE-Marea Britanie, aceasta trebuie să rămână conectată ”cât mai puternic” la Uniunea Europeană.

”Acordul de retragere ar trebui să constituie o bază solidă pentru o cooperare strânsă reînnoită cu Marea Britanie în domenii de interes comun printre care aş enumera: comerţul, securitatea, apărarea şi politica externă”, a arătat ea.

Potrivit lui Birchall, România are trei priorităţi, respectiv protejarea cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie, reducerea impactului asupra bugetului UE şi reducerea impactului asupra acţiunii externe, rolului global al Uniunii Europene, inclusiv în vecinătatea sa.

”Brexitul trebuie să fie un nou început al unei relaţii puternice între România şi Marea Britanie, între Uniunuea Europeană şi Marea Britanie, toate părţi ale aceluiaşi continet”, a arătat Birchall.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.