Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, referindu-se la Raportul MCV, că, deşi personal o amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ, pe mandatul său, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-a promovat. ”Prin toată activitatea pe care am avut-o la Ministerul Justiţiei, am contribuit să nu ajungem la activarea Articolului 7. Ne-a trecut glonţul pe la ureche”, a spus ministrul. Ea a anunţat convocarea Comisiei naţionale MCV, recomandând fiecărei instituţii să îşi facă propria analiză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 Birchall a spus că raportul are în vedere perioada noiembrie 2018 - până în prezent.
 
”Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 şi a celor 8 recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018. Raportul recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele 12 formulate în 2017, cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, şi cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului informativ PREVENT. Se recunoaşte totodată continuarea progreselor în cadrul recomandărilor nr 3 şi nr. 5 din 2017. Raportul este critic în ceea ce priveşte cele opt recomandări formulate cu ocazia raportului MCV din noiembrie 2018. Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 - aprilie 2019, prima perioadă, şi respectiv aprilie 2019 - prezent, a doua perioadă”, a spus Birchall.
 
”În ceea ce priveşte activitatea Guvernului României prin Ministerul Justiţiei, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la ministrul Justiţiei sau la Ministerul Justiţiei. Cu titlu de exemplu, citez: «în iulie 2019 ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţii legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări». Acelaşi raport menţionează în termeni de progres faptul că «
la nivelul MJ s-a organizat un grup de lucru în consultare cu toate organele judiciare şi asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi au o analiză în evaluare»”, a relatat ministrul Justiţiei.
 
Ea a apreciat faptul că raportul din acest an reflectă în general într-o manieră obiectivă situaţia de fapt şi are un ton mai favorabil decât cel precedent în ceea ce priveşte activitatea Guvernului României, prin MJ, după finalul lunii aprilie 2019.
 
”Este de asemenea reflectat într-o lumină pozitivă angajamentul prim- ministrului României luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019 cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene de a nu continua nicio reformă judiciară controversată şi de a relua neîntârziat dialogul în cadrul MCV, lucru care s-a şi întâmplat. Raportul reţine cu suficientă acurateţe modul în care fiecare instituţie sau autoritate a statului român implicată în gestionarea reformei sistemului judiciar şi a prevenirii şi combaterii corupţiei şi-a îndeplinit rolul”, a mai spus Birchall. 
 
”Deşi vă mărturisesc că personal mă amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ în partea a doua, pe mandatul meu, pentru că eu mă refer la această perioadă de referinţă, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat. Trebuie spus că Guvernul României prin MJ, cu sprijinul tuturor instituţiilor implicate, a repezentat la nivel tehnic în mod obiectiv şi cuprinzător Comisiei Europene progresele înregistrate în ultimul an”, a declarat Birchall, care susţine că raportul din noiembrie 2018 a fost de o duritate fără precedent.
 
”Raportul nu este aşa cum ne-am dorit. Trebuie să fie limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, România era în pragul activări articolului 7”, a subliniat ea.
 
Conform ministrului, concluziile raportului politic arată că instituiile cheie trebuie să garanteze un angajament faţă de lupta împotriva corupţiei. 
 
”Este esenţial pentru România ca toate instituţiile să continue eforturile – lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Nu este imposibi să îndeplinim recomandările, depinde doar de noi”, a adăugat Ana Birchall.
 
Ea a anunţat că a decis să convoace în regim de urgenţă Comisia naţională MCV – făcând apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o va trimite imediat.
 
”Va fi cea mai reprezentativă întrunire. Este momentul să concepem un plan de acţiune pentru implementarea măsurilor de care să ne ţinem. Obiectivul meu a fost o promovare a unui dialog cinstit, onest cu CE, în care să existe respect reciproc şi încredere. Depinde numai de noi să reclădim dialogul şi încrederea”, a subliniat ministrul, adăugând că primul lucru este convocarea Comisiei MCV,  iar fiecare instituţie să-şi facă propria analiză.
 
”Noi nu am îndeplinit recomandările din raport. Nu mă concentrez pe a găsi vinovaţi. Fiecare instituţie trebuie să răspundă în dreptul său”, a conchis Birchall.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.