Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat, joi, la Parlament, după ce şi-a consultat, la comisia juridică, timp de mai multe ore dosarul instrumentat de către DNA, că nu a comis niciun abuz în serviciu şi, ca ministru delegat al Secretariatului General al Guvernului, a fost mandatat imperativ să semneze contractul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Bejinariu a afirmat că a consultat o mică parte din materialul probator transmis de DNA la Parlament. ”Am văzut în referatul procurorilor că există o acuzaţie că aş fi săvârşit o infracţiune de serviciu. Din punctul meu de vedere nu am comis niciun abuz în serviciu, în sensul că am iniţiat proiecte de HG, căci era atributul meu sau al oricărui ministru, că nu am fost singurul iniţiator – de fapt eu am contrasemnat. O hotărâre care a fost, în final, a fost aprobată în şedinţpă de Guvern”, a spus Bejinariu.

Deputatul PSD a mai arătat că, în calitate de secretar general al Guvernului, a fost ”mandatat în mod imperativ să semneze contractul”. ”Eu, ca ministru al SGG, am fost mandatat imperativ prin Hotărâre de Guvern să semnez acest contract şi actul adiţional. Contractul e parte integrantă din HG, publicat în Monitorul Oficial. Nu am modificat cu nimic prevederile din contract”, a adăugat Bejinariu.

Potrivit lui Bejinariu, atunci când a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, procesul era în derulare. ”Din punctul meu de vedere, eu nu am încălcat nicio lege”, a spus social-democratul.

Întrebat ce le va tramsmite colegilor, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, Eugen Bejinariu a arătat că nu poate spune ce poziţie va avea şi că îşi va contura un punct de vedere după ce va consulta întreg dosarul.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, calendarul dezbaterii cererii DNA pentru aviz de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, comisia juridică urmând a finaliza raportul până luni, la ora 14.00, când va fi prezentat într-o nouă şedinţă a conducerii Camerei, votul final urmând a fi dat în plen, tot luni, începând cu ora 16.00.

Comisia juridică urmează să analizeze cererea DNA până luni, în tot acest timp, deputatul Eugen Bejinariu putând să îşi verifice dosarul şi să îşi stabilească apărarea, împreună cu avocaţii. 

Luni, comisia juridică urmează să înainteze raportul către Biroul Permanent, până la ora 14.00.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să voteze, luni, începând cu ora 16.00, cererea DNA pentru aviz de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, în dosarul „Microsoft 2”, fiind suspectat de abuz în serviciu după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli. 

Eugen Bejinariu candidează pentru al patrulea mandat de deputat, fiind pe primul loc pe lista PSD în judeţul Suceava. El este deputat din 2004, iar în perioada 2003 - 2004 a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în Guvernul Năstase. 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, faptă comisă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială, a anunţat, luni, DNA.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.