Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede într-un război generat de conflictul dintre SUA şi Iran, considerând, în schimb, că pot avea loc lovituri punctuale de ambele părţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu cred într-un război generat de conflictul dintre SUA şi Iran, în schimb cred în lovituri punctuale care se vor de de ambele părţi. Preşedintele Trump a anunţat că au o listă întreagă cu obiective şi au demonstrat că nu le trebuie decât o noapte să-şi execute obiectivele. Aduceţi-vă aminte că acum câteva săptămâni tot aşa cu un comandou Delta Force s-au întors în Siria de unde plecaseră şi l-au lichidat pe şeful ISIS. Deci SUA clar au demonstrat că au capacitatea să facă asta, Iranul va încerca şi el să demonstreze că reprezintă ceva”, a declarat Traian Băsescu, duminică seara, la România TV.

El a explicat că Iranul este o ţară afectată de restricţiile introduse de SUA la importul de ţiţei, dar şi o ţară care a destabilizat mai multe state din regiune.

“E o poză extrem de dramatică a Iranului în momentul de faţă. Iranul este o ţară afectată puternic de restricţiile introduse de SUA la importul de ţiţei, Iranul este o ţară care este băgată în destabilizarea unui şir întreg de ţări. Yemen - e acolo, Iranul cu Hezbollahul sau cu alte structuri, dar este în Yemen, Siria – Iranul e acolo, Liban – Iranul e acolo cu Hezbollahul. În ultima vreme, acest general care şi-a găsit sfârşitul îşi trimisese Hezbollahul şi în Libia. În ambiţiile sale de putere regională, Iranul face foarte mult rău regiuni. Nu s-a ivit ocazia ca cineva să îi dea un dos de palmă până când nu s-au legat de Ambasada SUA”, a mai declarat Băsescu.

El spune că nu vede un risc în declanşarea celui de-Al Treilea Război Mondial în urma acestui conflict.

“Nu văd un risc de declanşare a celui de-Al Treilea Război Mondial. Văd o şicanare pe care va încerca să o facă Iranul, are şi resurse, are Hezbollahul ăsta răspândit peste tot în Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu, va şicana regiunea, dar un război nu văd. Iar mare pierzător va fi Iranul”, a mai spus Traian Băsescu. 

Preşedintele Donald Trump a avertizat că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Iranul atacă personal sau ţinte americane, informează BBC.

Armata iraniană a răspuns, duminică, la cea mai recentă sfidare a lui Donald Trump, afirmând că nu crede că Statele Unite să aibă "curajul" de a ataca 52 de obiective din Iran aşa cum a ameninţat preşedintele american, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna, citată de AFP.

Iranienii au arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu, simbol al declanşării unui ”război sângeros”, deasupra unei moschei considerată loc sacru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.