Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat, marţi, la Parlament că este de acord cu propunerile de modificare referitoare la comisiile parlamentare de anchetă, afirmând că ”poate” este cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta privind alegerile prezidenţiale din 2009. Băsescu a precizat că dacă va fi invitat la comisia parlamentară de anchetă se va prezenta pentru că nu are nimic de ascuns.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În principiu cred că e foarte bine. Noi ne-am obişnuit ca Parlamentul să oprească maşinăriile dacă se răsteşte procurorul general, dacă se răsteşte preşedinta CSM, dacă se răsteşte procurorul şef DNA. Este timpul ca Parlamentul să devină o instituţie şi respectată şi cu autoritate (...) Parlamentul este un factor decizional fundamental care nu se poate împiedica de alte instituţii. Parlamentul îşi face treaba lui. Foarte bine au făcut dacă au modificat, dacă vor modifica Regulamentul”, a declarat preşedintele PMP.

Băsescu a precizat că dacă va fi invitat la comisia parlamentară de anchetă se va prezenta pentru că nu are nimic de ascuns. ”De principiu eu nu am nimic de ascuns, nu văd de ce n-aş merge”, a afirmat fostul şef al statului.

”Poate e cazul ca Parchetul General să îşi oprească ancheta, deşi eu de la bun început am fost un suporter al anchetei Parchetului general. Dar producându-se conflictul de puncte de vedere nu pot să spun Parchetul domină Parlamentul, ci Parlamentul va trebui să poată să îşi facă obiectivele pe care şi le asumă (...) Până acum au mers lucrurile aşa cum aţi văzut şi vă dau un exemplu: au fost multe comisii care au început şi cum s-a sesizat vreun Parchet comisiile au trebuit să predea documentele la Parchet.  Dar de ce nu ne putem imagina şi invers că Parlamentul poate face o anchetă şi rezultatele anchetei să fie predate instituţiilor de anchetă?”, a mai spus Băsescu.

Întrebat despre rezultatul final al anchetei comisiei parlamentare, Băsescu a răspuns că nu ştie care ar putea fi acesta. ”Nu ştiu. Eu pot spune că voi contesta orice idee de fraudare a alegerilor - cum poţi să demonstrezi că nu a fost aşa, atât timp cât nu mai sunt buletinele de vot. Pe ce, pe visele lui Geoană de a fi preşedinte? Încerc să fiu echidistant, dar ironia nu poate să-mi iasă din minte când mă gândesc că, spre exemplu, dacă Dragnea constată că Geoană trebuia să fie preşedinte, cum facem, îl punem preşedinte? Ce nebunie ar fi pe Mihaela... Îi dăm un concediu lui Iohannis, de cinci ani, îl lăsăm pe Geoană să-şi facă mandatul”, a explicat senatorul PMP.

Deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache au depus o propunere legislativă privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede posibilitatea ca o comisie de anchetă să îşi desfăşoare activitatea chiar dacă există o anchetă a Parchetului în paralel. Social-democraţii mai propun modificarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât persoanele chemate la audieri să fie obligate să participe la lucrările comisiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.