Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că legile Justiţiei aveau nevoie de modificări, pentru “ca Justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie”, iar cei care au înţeles că prin reforma din Justiţie nu se fac progrese ar trebui să citească şi să vorbească în cunoştinţă de cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! Eu am citit! Legile 303, 304 şi 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile şi plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiţia şi-a dobândit independenţa în relaţia cu politicul”, a scris fostul şef de stat pe contul său de Facebook.

Băsescu spune că legile Justiţiei aveau nevoie de modificări, pentru “ca Justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie” şi enumeră anumite articole şi concepte care trebuie revizuite, printre care răspunderea magistraţilor şi separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor.

"Aplicarea în practică a acestor trei legi pentru un timp îndelungat a arătat articole, şi chiar concepte, care trebuie modificate pentru ca justiţia să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie pentru ca România să devină un stat de drept consolidat. Acesta este motivul pentru care unele articole şi concepte trebuie revizuite, ajustate, reformulate. Cu certitudine, trebuie clarificate elemente precum: răspunderea magistraţilor, separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor, egalitatea de tratament în instanţa de judecată a procurorului şi avocatului, protejarea judecătorului de eventuale abuzuri ale procurorilor, creşterea şi consolidarea independenţei inspecţiei judiciare, separarea activităţii profesionale a celor două secţii ale CSM etc”, spune fostul preşedinte.

El mai afirmă că CCR va retrimite în Parlament, pentru a fi corectate, unele articole din legile Justiţiei, afirmând că cea mai mare parte a modificărilor făcute la finalul anului trecut au fost “necesare şi corecte”.

“Curtea Constituţională care are acum în analiză cele trei legi va retrimite unele articole înapoi la Parlament pentru a fi corectate, având în vedere ambiguităţile, stângăciile şi erorile de formulare ale unor articole (...) Am citit şi am analizat cu creionul în mână modificările la cele trei legi, aşa cum ele au trecut prin Parlament. Cu certitudine, cea mai mare parte a modificărilor făcute sunt necesare şi aparent corecte. CCR ne va da şi verdictul de constituţionalitate până la sfârşitul lunii”, continuă Traian Băsescu.

În final, acesta spune că, pentru ca dezbaterea publică despre modificarea legilor să poată avea loc şi mai ales să fie o dezbatere cinstită, este esenţial să le citim şi să vorbim în cunoştinţă de cauză şi să dezbatem ştiind exact ce articole sunt susceptibile a aduce atingere independenţei justiţiei, pentru că altfel riscăm să fim manipulaţi cu uşurinţă de cei care au interese ca justiţia să nu progreseze.

Miercuri, Curtea Constituţională (CCR) a declarat neconstituţionale prevederi din Legea privind organizarea judecătorească şi a amânat pentru 30 ianuarie dezbaterea celorlalte două legi ale justiţiei, respectiv Statutul magistraţilor şi organizarea CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.