Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că ”numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului” şi că legea interzice secretizarea informaţiilor atunci când este vorba de interesul public, referindu-se la scandalul infecţiilor din spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului, dacă are aceste informaţii. (...) Atunci când sunt informaţii de interes public care afectează siguranţa cetăţeanului, SRI nu se poate prevala de caracterul secret al informaţiilor. Se interzice secretizarea atunci când e vorba de încălcări ale legii”, a spus Băsescu, la România TV. 

El a reafirmat faptul că nu a primit informări de la SRI cu privire la Hexi Pharma. Fostul şef al statului a spus că CSAT ar trebui să dispună declasificarea informaţiilor legate de acest subiect, iar potrivit legii cel care secretizează trebuie să dispună şi desecretizarea.

”SRI nu le poate şti pe toate. Asta ar însemna ca în spatele fiecare funcţionar să fie un om de la SRI”, a mai spus Băsescu. 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că a primit informaţii de la directorul SRI, Eduard Hellvig, că Serviciul a transmis în ultimii ani mai multe informări autorităţilor guvernamentale, inclusiv în problema infecţiilor nosocomiale, unele datând şi de acum doi ani.



"Ministerul Sănătăţii va face un audit şi asupra contractelor care au fost semnate până acum. Am primit multe informaţii în aceste zile şi de la SRI. Domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legat inclusiv de infecţiile nosocomiale. (...) Sunt unele informaţii pe care le-am primit care datează de un an sau doi, dar o să verificăm totul", a spus Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.