Premierul Florin Cîţu şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu rămân pe primele poziţii în topul vizibilităţii miniştrilor pe luna septembrie, în timp ce mai mulţi miniştri urcă în top pe locurile deţinute de foştii lor colegi de la USR şi în unele cazuri ca urmare a preluării ca interimari a ministerelor deţinute de aceştia, printre cei aflaţi în această situaţie aflându-se Cseke Attila şi Lucian Bode. Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Florin Cîţu se menţine pe primul loc în topul vizibilităţii în luna septembrie, la mare distanţă de colegii săi de Cabinet, cu 108.299 de referiri, aproape dublu faţă de luna precedentă. vârfurile fiind înregistrate în zilele în care a fost revocat ministrul USR al Justiţiei Stelian Ion ceea ce a generat scandalul din coaliţia de guvernare şi depunerea moţiunii USR - AUR, dar şi în ziua Congresului PNL care l-a adus la conducerea partidului.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu se menţine pe locul al doilea în topul vizibilităţii, cu 11.431 de referiri în presă, datorate declaraţiilor despre rata de infectare de la care şcolile trec la predarea online, despre  situaţia vaccinării elevilor şi a cadrelor didactice şi despre condiţiile în care va începe anul şcolar, precum şi despre desfăşurarea acestuia în contextul pandemiei.

În absenţa miniştrilor USR, ministrul Muncii Raluca Turcan urcă de pe locul 6 în august pe locul 3 în septembrie, zilele de vârf în ceea ce priveşte vizibilitatea fiind 1, 16 şi 21 septembrie, când ministrul a făcut declaraţii pe tema situaţiei politice, a Programului ”Anghel Saligny”, a situaţiei vaccinării angajaţilor din centrele de asistenţă socială, a creşterii economice accelerate şi a investiţiilor în creştere, preum şi despre normele de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil.

Pe fondul pandemiei, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, devenit interimar la Sănătate după plecarea miniştrilor USR, urcă pe locul 4 de pe locul 15 deţinut în luna august, cu aproape 7000 de referiri, faţă de sub 2000 în luna precedentă.

Ministrul de Interne Lucian Bode urcă pe locul 5 de pe locul 8, cu peste 2.000 de de menţiuni în plus faţă de august, datorate în principal declaraţiilor făcute odată cu preluarea interimatului la Ministerul Justiţiei. Ministrul s-a mai aflat în centrul atenţiie în presă şi când a fost surprins fără mască la Festivalul UNTOLD.

Discuţiile referitoare la creşterea preţului la gaze şi la energie, la eventuala plafonare a acestuia, dar şi informaţiile referitoare la stocuri insuficiente de gaze au făcut ca ministrul Energiei Virgil Popescu să urce de pe locul 9 în august pe locul 6, din punct de vedere al menţiunilor în presă.
 
 
Ministrul de Finanţe Dan Vîlceanu a coborât pe locul 7, de pe locul 4 în august, luna în care a fost numit în funcţie. În cazul său, vârfurile de vizibilitate au fost în 8, 22 şi 29 septembrie, când a preluat interimatul la Ministerul Transporturilor, calitate din care a participat la mai multe acţiuni, dar şi când a fost adoptată în Guvern Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, una dintre măsurile luate fiind majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 de lei la 500.000 de lei pentru o creanţă de asigurare datorată unui contract încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.
Viepremierul Kelemen Hunor, aflat pe ultimele poziţii în august, cu sub 2.000 de referiri în presă, urcă pe locul 8 cu peste 2.000 de referiri, cele mai multe în zilele în care s-a desfăşurat Congresul UDMR  şi când, invitat într-o emisiune, a făcut mai multe declaraţii referitoare la criza politică şi la cea sanitară.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, se situează în septembrie pe poziţia 9, după ce în august a fost pe locul 14, el remarcându-se prin declaraţiile referitoare la scandalul din coaliţie, dar şi prin cele referitoare la numărul apelurilor la 112 care indicau prezenţa urşilor în localităţi. Un alt vârf de vizibilitate a fost dat de scandalul legat de agresarea unui activist de mediu într-o pădure din Suceava, incidentul fiind comentat de ministru.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros urcă şi el de pe locul 15 pe locul 10, mai degrabă ca urmare a retragerii miniştrior USR, pentru că numărul referirilor din presă în septembrie nu este cu mult mai mare faţă de luna precedentă. Vârful de vizibilitate a fost atins de ministru în ziua în care şi-a anunţat pe Facebook demisia.

Tot ca urmare a retragerii reprezentanţilor USR din Guvern, ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă pe locul 11 faţă de 13 în august, deşi are cu aproape 500 de menţiuni mai puţin în media.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a coborât o poziţie în topul vizibilităţii, iar ultimul loc în top este ocupat de  ministrul Apărării Nicolae Ciucă, cu sub 1.000 de referiri în presă. În precedentul barometru, Ciucă era pe antepenultimul loc.
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.