Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, vineri, că formaţiunea sa îi cere demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce acesta a spus că România respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept. Barna mai spune că ministrul de Externe cultivă un „filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barna spune că Teodor Meleşcanu îndepărtează ţara de UE, "aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia". De asemenea, acesta spune că afirmaţiile potrivit cărora România respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţarea fondurilor europene de respectarea statului de drept sunt contrare angajamentelor luate de ţara noastră faţa de instituţiile europene.

"USR cere demisia imediată a ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu! România nu e Polonia. Ministrul de externe îndepărtează iar România de UE, aşezând-o pe acelaşi palier cu Polonia. Afirmaţia iresponsabilă potrivit căreia ţara noastră respinge intenţia Bruxelles-ului de a condiţiona finanţările europene de respectarea statului de drept nu ţine cont de angajamentele pe care şi le-a luat România faţă de instituţiile europene, odată cu aderarea la spaţiul comunitar. În egală măsură, este un nou atac la companiile multinaţionale, care-şi desfăşoară activitatea în România şi care contribuie la susţinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de muncă”, a scris Dan Barna pe contul său de Facebook.

Liderul USR susţine că ministrul de Externe cultivă un „filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE”, iar sprijinul pe care s-a oferit România să-l ofere Poloniei în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie referitoare la Articolul 7 - care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei – arată faptul că România ar vrea să mai primească fonduri europene şi să schimbe şi legile Justiţiei.

„De asemenea, domnul Meleşcanu pare că doreşte să cultive, în paralel, un filon naţionalist în conştiinţa publică, ceea ce ar ajuta în retorica anti-UE. Ba mai mult, la întâlnirea de săptămâna aceasta cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, Meleşcanu a dat de înţeles că România va susţine Polonia în cazul în care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Înţelegem de aici că România ar vrea să fie ca Polonia, să primească în continuare fonduri europene, dar să continue să schimbe legile Justiţiei fără a ţine cont de numeroasele semnale de alarmă primite din partea partenerilor externi”, a continuat acesta. 

Barna afirmă că România are deja cinci condiţii neîndeplinite, iar Comisia Europeana va trimite în curând scrisori pentru a pre-suspendare a fondurilor UE.

„De asemenea, ar trebui să-şi aducă aminte de condiţionalităţile ex-ante pe care le are România, din care 5 sunt încă neîndeplinite, iar Comisia Europeană se pregăteşte deja să ne trimită scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene. Pierderea acestor fonduri şi poziţionarea împotriva Uniunii Europene, aceasta este calea cea mai sigură de a condamna România la subdezvoltare şi izolare, o întoarcere abruptă la sărăcia anilor ‘90”, continuă acesta.

Dan Barna spune că: “Nu ştim cine i-a dat mandat ministrului de Externe să exprime această poziţie anti-UE, în mod cert nu poporul român, de bine ce nu am văzut-o până acum în niciun program de guvernare al actualei coaliţii, dar o respingem fără drept de apel!”.

Legarea fondurilor europene de "alte elemente” ar constitui "o încălcare grosolană” a principiilor Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, joi, într-o conferinţă de presă comună de presă cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz.

"În legătură cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea şi asigurarea convergenţei între economiile statelor membre”, a spus Meleşcanu, întrebat despre mesajele transmise de Bruxelles, potrivit cărora alocarea de fonduri europene pentru anumite ţări ar putea fi influenţată de modificări în domeniul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.