Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la Preşedinţie, spune că susţine o "reformă constituţională" care să dea preşedintelui României mai multe atribuţii, între care posibilitatea declanşării de alegeri anticipate în situaţia unei crize politice, dar şi dreptul de a participa la şedinţele de Guvern atunci când se discută bugetul naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este nevoie clar de o reformă constituţională, în care rolul preşdintelui să fie unul mult mai activ, mult mai consistent, mult mai relevant pentru România. Şi aici sunt două paliere. Primul dintre ele este modificarea pe care o văd, aceea prin care, în situaţia unei crize politice, în situaţia unei moţiuni de cenzură cum a fost cea de acum două zile, preşedintele să aibă posibilitatea fie să numească un nou premier, în situaţia unei majorităţi parlamentare, fie să declanşeze alegeri anticipate. Gândiţi-vă cât de uşor ar fi fost şi cât de natural am fi intrat într-o logică de dezvoltare pentru România dacă astăzi preşedintele Iohannis ar fi avut posibilitatea să declanşeze alegeri anticipate, pentru că aceasta este soluţia corectă şi morală pentru România", a spus, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Piteşti, Dan Barna.

Candidatul USR PLUS susţine că opţiunea alegerilor anticipate este, în acest moment, "cea firească şi necesară", iar orice variantă "este una destul de slabă, cu destul de multe probleme pentru România".

Barna doreşte ca şeful statului să poată participa la şedintele Executivului atunci când se discută bugetul naţional.

"Un alt atribut care trebuie să facă parte din instrumentele preşedintelui este participarea la şedinţele de Guvern nu doar în chestiunile de apărare şi chestiunile de siguranţă naţională, ci şi în subiectul legat de bugetul naţional. Spun asta pentru că viziunea mea despre România presupune o finanţare a unor domenii definitorii pentru viitor, unul dintre ele educaţia, şi mi-am asumat ca obiectiv fundamental 6 la sută pentru educaţie”, a arătat Dan Barna.

Candidatul USR PLUS susţine că îşi asumă majorarea salariilor profesorilor la nivelul celor ale medicilor şi magistraţilor, pentru a asigura astfel un act educaţional de calitate.

Barna vrea şi o nouă lege a sănătăţii, care să pună accentul pe prevenţie şi pe medicina de familie. Un aspect important subliniat de candidatul USR PLUS este proiectul "Fără penali în funcţii publice".

Acesta spune că "trebuie să încetăm să aprobăm autostrăzi prin lege în Parlament", după care acestea să rămână "în biblioraft pe hârtie", obiectivul său fiind legarea prin autostrăzi a tuturor provinciilor istorice ale ţării.

"Permanenta schimbare a unui Neaga, odată la şase luni, să mai rateze încă o autostradă nu mai poate să continue", a arătat Dan Barna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.