"Exportarea" urşilor în alte ţări europene, în zone împădurite, ar putea reprezenta soluţia în rezolvarea problemei atacurilor urşilor în gospodăriile oamenilor, susţine deputatul PNL de Buzău Gabriel Avrămescu. Judeţul Buzău se confruntă cu numeroase probleme generate de urşi, animalele sălbatice coborând în zonele populate, inclusiv în apropiere de municipiul reşedinţă de judeţ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit parlamentarului liberal Gabriel Avrămescu, este nevoie de măsuri urgente pentru a proteja oamenii de fiarele sălbatice, iar una dintre măsuri ar putea fi relocarea animalelor în alte state europene.

"Cred că vom avea susţinerea ministrului Mediului pentru a prezenta situaţia în forurile europene unde să discutăm despre posibilitatea relocării urşilor în alte state. E bine să spunem că România e sanctuar pentru urşi. Dar România mai are şi cetăţeni. Cum îi protejăm? Recent, ne spunea ministrul Mediului că în ţările europene nu prea se discută de alungare şi relocare. Acolo, dacă a intrat în comunitate, în curţi, se intervine imediat pentru că viaţa oamenilor are prioritate", a afirmat el.

În acelaşi context, liberalul a atras atenţia asupra faptului că riscurile cresc odată cu începerea şcolii când copiii din zonele de munte ale judeţului vor trebuie să plece dimineaţa de acasă, la cursuri.

"Pe 11 septembrie începe şcoala. Cum le explicăm părinţilor de la Bisoca sau Lopătari să îşi lase copiii să meargă pe jos la şcoală riscând să întâlnească ursul? Cum facem cu aceşti copii? Aşteptăm o tragedie?", a adăugat el.

În ultima vreme, în judeţul Buzău, au fost semnalate numeroase atacuri ale urşilor, care au intrat în gospodării, provocănd stricăciuni şi ucigând animalele.

De multe ori, localnicii s-au plâns că le este frică să mai iasă din curţi, odată cu lăsarea serii, şi chiar să-şi lase copiii să plece dimineaţă la şcoala. Recent, un urs a fost surprins în apropierea unei parcări a unui spital din judeţ, în timp ce un altul a fost surprins foarte aproape de oraşul Buzău.

Conform raportărilor, în ultimele 6 luni, în judeţul Buzău, s-au înregistrat aproximativ 100 de semnalări ale urşilor în imediată apropiere a gospodăriilor sau chiar în gospodăriile oamenilor, reclamaţiile fiind concentrate din 26 de sate şi comune. Potrivit evaluărilor, animalele sălbatice au provocat pagube de peste 200.000 de lei şi uciderea a sute de animale domestice.

Autorităţile locale atrag atenţia, totodată, că atacurile urşilor afecteaza inclusiv turismul local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.