Avocatul Poporului anunţă, marţi, că s-a sesizat din oficiu şi va cere lămuriri de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor europarlamentare. "Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii", arată Avocatul Poporului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va solicita informaţii de la autorităţile implicate, în legătură cu modul în care s-a desfăşurat votul în diaspora, cu ocazia alegerilor euro-parlamentare. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 7 şi art. 36 din Constituţia României privind românii din străinătate şi dreptul de vot", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de instituţie.

Conform sursei citate, demersul este urmare a apariţiei mai multor informaţii şi critici în presă privind modul în care s-a desfăşurat procesul de vot în secţiile din diaspora (timp de aşteptare mare, nereguli, imposibilitatea unui mare număr de cetăţeni de a-şi exercita dreptul de vot), precum şi a unor petiţii primite de la persoane fizice, prin care se solicita sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

"În acest context, Avocatul Poporului va solicita informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul de Interne, respectiv ambasadele României din statele unde s-au semnalat probleme în procesul de vot. De asemenea, vor fi solicitate puncte de vedere de la autorităţile în cauză, în legătură cu măsurile necesare pentru a înlătura situaţiile similare în cazul viitoarelor alegeri, respectiv cu privire la oportunitatea introduceriivotului prin corespondenţă şi a votului electronic, ca metode de creştere a eficienţei procedurii de exercitare a votului", scrie în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei arată că, în funcţie de informaţiile şi documentele puse la dispoziţie de autorităţile publice sesizate, Avocatul Poporului poate identifica, în ansamblu, împrejurările care au generat disfuncţionalităţile ce au condus la imposibilitatea exercitării dreptului la vot de către cetăţenii români aflaţi în străinătate.

"Scopul implicării Avocatului Poporului este acela de a determina dacă imposibilitatea exercitării dreptului de vot de către cetăţenii români din străinătate s-a datorat unor lacune în legislaţie şi/sau unor aplicări defectuoase a legii de către autorităţile publice cu rol în asigurarea desfăşurării alegerilor şi de a propune remediile legale în vederea evitării, pe viitor, a repetării unor asemenea situaţii", mai scrie în comunicat.

Astfel, Avocatul Poporului va examina cadrul legislativ intern, jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar şi legislaţia europeană în materie electorală. Dacă Avocatul Poporului va constata, cu prilejul verificărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de nerespectare a legilor ţării, va întocmi un Raport special, conţinând cele constatate, care va fi prezentat Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui României, raport prin care Avocatul Poporului va propune măsuri concrete pentru garantarea dreptului la vot a tuturor cetăţenilor români din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.