Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a fost permanent implicat în criza de la graniţa Ucrainei şi a fost în contact atât cu ministrul de Externe, cât şi cu ministrul Apărării. De asemenea, potrivit lui Aurescu, datorită demersurilor făcute de şeful statului român, preşedintele SUA şi preşedintele Franţei au anunţat trimiterea de trupe în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Aurescu a declarat, duminică, la Prima TV, că preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat public care este poziţie României în criza de la graniţa Ucrainei. 

”Preşedintele a fost întotdeauna implicat, permanent am fost în contact cu preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis a fost în contact nu doar cu ministrul de Externe, dar şi cu ministrul Apărării şi cu ceilalţi factori de decizie şi de acţiune din sistemul de securitate naţională, iar atunci când a fost nevoie, preşedintele Iohannis a precizat public care este poziţia României”.  

Ministrul de externe, a mai precizat că în urma demersurilor şefului statului, SUA şi Franţa au anunţat trimiterea de trupe în România.  

”De altfel, graţie demersurilor pe care le-a făcut personal preşedintele Iohannis, inclusiv la ultima reuniune a Consiliului European din decembrie, s-a putut obţine această decizie a Franţei, anunţată de către preşedintele Marcon, de a trimite trupe în România, ca parte a efortului de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic. Tot ca urmare a demersurilor pe care preşedintele Iohannis le-a făcut, am avut anunţul preşedintelui Biden în acelaşi sens şi tot săptămâna trecută, ca urmare a acestor eforturi, am avut anunţul concret al desfăşurării unui batalion de tip striker, în România, cu 1.000 de militari, în perioada care urmează”, a declarat Aurescu. 

Întrebat dacă nu era normal ca aceste anunţuri să nu le aflăm din presa străină, Aurescu a declarat că imediat ce decizia a fost anunţată, România a confirmat-o. 

”Imediat ce decizia a fost anunţată, noi am şi confirmat această decizie şi am şi salutat-o, dar acest lucru s-a făcut în urma  unei înţelegeri în acest sens cu partenerii noştri. Vorbim aici despre relaţia cu partenerul strategic american, cât şi de relaţia cu Franţa, ca partener strategic al României. Lucrurile sunt absolut clare, din punctul ăsta de vedere şi orice altă percepţie mi se pare complet eronată”, a declarat Aurescu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.