Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a anunţat că a decis să îl recheme pe ambasadorul României în Belarus, în semn de solidaritate cu Lituania şi Polonia. El a adăugat că presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogului şi nu va avea rezultate pozitive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am decis să îl rechemăm pe ambasadorul nostru în Belarus, pentru consultări, în spirit de solidaritate cu Lituania şi Polonia. Belarus trebuie să înţeleagă că presiunile la nivel diplomatic asupra statelor membre UE nu vor ajuta dialogul şi nu vor aduce rezultate pozitive”, a scris Bogdan Aurescu vineri pe Twitter.

Şeful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a afirmat că solicitarea autorităţilor din Belarus ca Polonia şi Lituania să îşi retragă ambasadorii şi să îşi reducă semnificat reprezentările diplomatice la Minsk este neîntemeiată şi regretabilă. Oficialul european mai spune că cererea este împotriva logicii dialogului şi nu va face decât să izoleze şi mai mult autorităţile de la Minsk.

„Încercările autorităţilor din Belarus de a viza anumite state membre ale UE nu vor reuşi să slăbească unitatea Uniunii, care a fost reafirmat în mod clar la reuniunea Consiliului European de la 1 octombrie când toate statele membre ale UE au cerut autorităţilor din Belarus să pună capăt violenţei şi represiunii, să elibereze toate persoanele reţinute şi deţinuţii politici, să respecte libertatea presei şi societatea civilă şi să înceapă un un dialog naţional incluziv”, potrivit declaraţiei lui Josep Borrell postată duminică pe site-ul de politică externă a UE.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.