Alianţa pentru Unirea Românilor anunţă că pune la dispoziţia medicilor de familie 40 de maşini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două maşini au fost deja redirecţionate medicilor din Mureş şi Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în faţa Ministerului Sănătăţii, în prezenţa preşedintelui AUR, George Simion.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încercăm să întoarcem aceşti bani din subvenţii, care sunt exagerat de mulţi şi pentru care am avut nenumărate proiecte de lege, fie pentru a le reduce, fie pentru a le tăia sau pentru a construi un spital. Vrem să întoarcem aceşti bani românilor într-o formă sau alta. Asta este forma pe care am găsit-o, având în vedere că, în mod repetat, guvernele Cîţu, Ciucă şi Ciolacu nu ne-au lăsat să construim un spital. Am făcut aceste autocamioane în România, le-am dotat în România, s-au tratat, au fost văzuţi de medici peste 20 de mii de pacienţi şi avem în plan să dezvoltăm proiectul acesta pentru sănătatea românilor: „AUR pentru sănătate”. După cele 40 de maşini, dintre care două le vom înmâna medicilor de familie din Teleorman şi Mureş, vom construi de la zero centre optometrice regionale şi vom da ochelari de vedere în mod gratuit, fără să le luăm bani românilor. Dar totul după campania electorală, pentru a nu se interpreta. S-au speriat la început mulţi când au văzut aceste camioane, au cerut să acoperim sigla AUR, să nu se ştie, nu au vrut să ne dea autorizaţie. Acelaşi lucru am văzut şi în cazul de săptămâna trecută cu spitalul de la Marie Curie, care, pur şi simplu, pentru că nu era din partea lor şi nu le aducea lor beneficii, nu era luat în gestiune şi copiii stăteau în condiţii mizere. Trebuie să scăpăm de mentalitatea asta şi sunt dispus să dau mâna cu oricine vrea să facă bine românilor”, a declarat George Simion, preşedintele AUR.

Alianţa pentru Unirea Românilor precizează că zilele următoare va trimite cadrelor medicale din teritoriu şi celelalte maşini. În acest context, AUR face apel către toţi medicii de familie care au nevoie de o maşină pentru a se deplasa la pacienţii din mediul rural să aplice pe https://caravanamedicala.ro/medicipentrusateletarii/.

”Sunt bucuros să mai facem un pas spre dezvoltarea spitalului mobil AUR, proiect pentru care nimeni nu ne dădea nicio şansă. Însă, iată că venim după o experienţă acumulată în peste 25.000 de kilometri merşi prin ţară, după peste 20.000 de pacienţi, peste 50.000 de investigaţii medicale făcute în 110 localităţi ale României. Peste tot pe unde am fost am avut ceva de învăţat. Am văzut peste tot durerea oamenilor, sărăcia în care trăiesc şi suferinţa că nu au resursele necesare să se îngrijească de sănătatea lor. Am văzut disperarea în ochii lor când medicii noştri le diagnosticau vreo problemă medicală şi vedeam pe faţa lor că ştiau că nu vor putea să se consulte la spital şi să se trateze. Am fost bucuros când am deschis în ianuarie o nouă acţiune a spitalului mobil şi am reuşit să operăm până acum 50 de pacienţi diagnosticaţi cu cataractă cu ajutorul medicului şi colegului nostru, Ştefan Oprea”, a declarat Mihai Enache, coordonatorul proiectului Caravana Medicală AUR.

Potrivit acestuia, în cadrul Caravanei a descoperit un fapt îngrijorător despre care nu se vorbeşte foarte mult, şi anume mizeria şi lipsa de resurse cu care se confruntă medicii de familie din România.

”Poate unul din cele mai emoţionante momente din Caravana Medicală a fost atunci când un doctor din Neamţ a lăcrimat când a intrat în cabinetele noastre medicale şi a spus, cu ruşine, că nu ştie să folosească aparatura noastră nouă şi de ultimă generaţie, pentru că ei de regulă nu au aparatură medicală, iar cei care au o au veche de zeci de ani. De asta au rămas puţini medici de familie în ţară, mulţi au ales să plece în străînătate”, a adăugat Mihai Enache.

Acesta a prezentat situaţia dintr-o localitate din Prahova, acolo unde medicul de familie merge o dată la două săptămâni în localităţi, doar pentru 3 ore.

”Ieri am fost în comuna Lăpuş, din judeţul Prahova al baronului cu Lamborghini, cu Maserati şi cu toate proprietăţile de zeci de milioane de euro, şi acolo oamenii ne spuneau că au un medic de familie care vine o dată la două săptămâni, joia, câte 3 ore la o comună cu câteva mii de locuitori. În timp ce vedem exemple multe de medici care, folosind sprijin politic, folosind resurse publice, se îmbogăţesc pe spinarea unor pacienţi pe care îi plimbă, când e uşor şi pe bani mulţi la clinicile lor private, când este mai greu, la spitalele publice pe care le conduc. Pentru aceşti medici de familie de care cei mai amărâţi au nevoie, am decis să deschidem şi această etapă a spitalului mobil AUR şi să îi sprijinim prin oferirea spre utilizare a maşinilor achiziţionate de noi în acest scop”, a conchis Mihai Enache

Acţiunea face parte din programul „Medici pentru satele ţării” şi vine ca o continuitate pentru Caravana Medicală AUR, în urma căreia au fost consultaţi şi trataţi peste 20 de mii de români din mediul rural care nu aveau acces la sistemul sanitar.

”Ne aflăm aici pentru a acorda un sprijin medicilor de familie din zonele rurale, acei medici care sunt neglijaţi de autorităţi şi al căror rol este esenţial în medicina primară şi în bunăstarea cetăţenilor. Acest rol nu a fost înţeles de către autorităţi. În Franţa rolul medicului de familie este important, acesta oferind o gamă largă de îngrijiri primare şi având autonomia în a prescrie tratamente şi în a conduce testele diagnostice. În Franţa găsim o mai bună distribuire a medicilor de familie între mediul rural şi urban., între timp ce în România zonele rurale sunt subservite. Explicaţia care poate motiva acest lucru ste reducerea taxelor sau oferirea de facilităţi, cum ar fi domiciliul sau maşini, medicilor din zonele rurale”, a declarat Oana Macarie, medic specialist în Franţa şi voluntar în Caravana Medicală AUR.

”Numărul absolvenţilor de medicină din România este de două ori mai mare decât media europeană. Suntem pe primul loc în UE la numărul de absolvenţi de medicină şi, cu toate acestea, 75% pleacă din ţară. Motivele sunt foarte simple. Primul ar fi birocraţia excesivă. Medicul de familie în România a ajuns să fie practic un angajat al caselor de asigurări care compensează medicamente. Nu înţeleg de ce pregătim timp de 10 ani medicii pentru ca după aceea să îi folosim ca nişte contabili. Al doilea motiv este finanţarea sistemului, mai exact subfinanţarea medicinei de familie – la noi 5% din bugetul sănătăţii este alocat medicinei de familie, în vreme ce în Polonia e 13%. A treia problemă este impredictibilitatea. Anul trecut au crescut veniturile medicilor de familie, pentru ca la începutul acestui an să fim ameninţaţi că se vor reduce la jumătate. Cum poţi să creşti salariile asistenţilor, să faci investiţii, ca după aceea să ti se reducă cu 50% venitul?”, a spus medicul de familie Cristian Vântu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.