Liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a anunţat că partidul din care face parte a depus un proiect de lege care vizează mărirea numărului de parlamentari care să îi reprezinte pe românii de pretutindeni. „Am făcut calculele necesare şi potrivit lor ar trebui să avem cel puţin 37 de senatori care să reprezinte diaspora şi 83 de deputaţi aleşi pentru circumscripţia 43 care reprezintă diaspora. În consecinţă, am propus modificarea legii în acest sens astfel încât să existe o reprezentare proporţională a românilor care se află în străinătate şi care merită să aibă apărători direcţi în Legislativul ţării”, a explicat el. Acesta a mai spus că, în prezent, sunt patru deputaţi şi doi senatori care reprezintă diaspora, „în condiţiile în care norma de reprezentare pentru un deputat este de 73.000 de români, iar pentru un senator este de 168.000 de români”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ştim foarte bine că românii de pretutindeni nu sunt bine reprezentanţi în Parlament pe măsura a ceea ce ar trebui să fie reprezentarea lor în Parlament. Avem peste 6 milioane de români în afara graniţelor, cetăţeni stabiliţi în străinătate sau aflaţi la muncă în străinătate, aproximativ un milion cu paşaport, cu domiciliu în străinătate, restul fiind rezidenţi acolo. Potrivit legii, ei ar avea dreptul să fie reprezentanţi de un număr mai mare de parlamentari, dar nu se întâmplă asta. Avem patru deputaţi şi doi senatori care reprezintă diaspora, în condiţiile în care norma de reprezentare pentru un deputat este de 73.000 de români, iar pentru un senator este de 168.000 de români”, a afirmat Claudiu Târziu, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Parlament. 

El a precizat că a solicitat colegilor ca raportul să fie dat de către Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului, pe care o conduce. 

„Am făcut calculele necesare şi potrivit lor ar trebui să avem cel puţin 37 de senatori care să reprezinte diaspora şi 83 de deputaţi aleşi pentru circumscripţia 43 care reprezintă diaspora. În consecinţă, am propus modificarea legii în acest sens astfel încât să existe o reprezentare proporţională a românilor care se află în străinătate şi care merită să aibă apărători direcţi în Legislativul ţării. Legea a intrat în circuitul Parlamentar şi urmează să fie dezbătută şi adoptată în comisiile de raport. Comisia pentru românii de pretutindeni pe care eu o conduc avea proiectul la aviz astăzi, dar cu acordul colegilor am cerut să devenim comisie de raport, aşa cum este firesc. De asemenea, comisia juridică şi comisia de administraţie publică trebuie să se pronunţe prin raport. Tragem nădejde că toţi parlamentarii, indiferent din ce grup parlamentar fac parte, vor înţelege această necesitate şi nu vor bloca şi acest proiect al AUR doar pentru că este de la AUR”, a completat Târziu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.