Primăria Timişoara a trimis aproape 2.000 de somaţii proprietarilor de clădiri degradate din oraş, în care le aminteşte că au obligaţia de a demara procedurile de refacere a faţadelor, iar termenul de începere a lucrărilor este 15 noiembrie. Deşi administraţia Fritz a întocmit un nou program pentru sprijinirea proprietarilor de clădiri degradate, nimeni nu s-a înscris deocamdată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, anunţă că primăria taxează lipsa de acţiune a proprietarilor clădirilor degradate şi că au fost trimise aproape 2.000 de somaţii.
 
”Mai ales în zona istorică, taxăm lipsa de acţiune a proprietarilor, dar venim şi cu un instrument de sprijin financiar pentru cei care se pun de acord să reabiliteze clădirea istorică în care locuiesc. Anul acesta, Primăria a trimis aproape 2.000 de somaţii către proprietarii a căror clădiri sunt degradate, în tot oraşul. Au timp până la 15 noiembrie să înceapă lucrările de întreţinere şi îngrijire necesare. În caz contrar, de la 1 ianuarie anul viitor vor plăti un impozit mult majorat. În zona centrală - situl istoric Cetate şi ansamblul urban Corso - sunt 193 imobile, dintre care 73 sunt în bună stare sau reabilitate, alte 15 clădiri au autorizaţie de construire şi termen de execuţie în curs. 62 dintre clădiri sunt într-o stare proastă şi necesită rapid intervenţii. Proprietarii acestor 62 de imobile centrale au primit somaţii să înceapă lucrări până în 15 noiembrie”, scrie Fritz.
 
Edilul anunţă că, cei care doresc, se pot înscrie în programul de reabilitare a clădirilor al primăriei.
 
”Proprietarii de clădiri istorice care se hotărăsc să îşi reabiliteze imobilul pot solicita atât consiliere, cât şi sprijin financiar de la Primărie, Biroul Reabilitare Clădiri Istorice şi Monumente din Piaţa Traian, indiferent dacă au primit somaţie sau nu. Punem în aplicare aceste politici mixte de taxare şi sprijin pentru a salva identitatea arhitecturală a Timişoarei. Fără aducerea înapoi a componentei estetice în spaţiile publice vom pierde sufletul oraşului, legătura trecutului cu noi, moştenirea arhitecturală şi culturală a Timişoarei de care suntem aşa de mândri”, mai scrie Fritz.
 
Deocamdată, nimeni nu s-a înscris în acest program. Conform pimaului, Primăria poate da bani pentru reabilitarea clădirilor aflate din zonele Cetate, Iosefin, Traian sau Elisabetin, prin două moduri: un grant de 20% cu 80% finanţare rambursabilă pentru clădirile monument istoric şi clădiri situate în ansambluri istorice şi 50% finanţare rambursabilă pentru imobilele din situri.
 
Cei care apelează la programul PMT beneficiază de o scutire de impozit pe cinci ani.
 
Supraimpozitarea proprietarilor de clădiri degradate a fost introdusă de fostul primar, Nicolae Robu care anunţa încă din 2019 că pentru clădirile aflate în paragină s-ar putea ajunge la un impozit de până la 500 la sută.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.