Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA, Hans Klemm, care marţi a făcut o vizită în judeţul Covasna, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. Fotografia este însoţită de un mesaj în care Antal susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, ”care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 14:02 - Ambasada SUA, despre fotografia în care Hans Klemm apare cu steagul secuiesc: Este ambasadorul SUA în întreaga Românie

Ambasada SUA precizează, la solicitarea News.ro de a transmite un punct de vedere legat de fotografia postată de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în care ambasadorul american apare ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc, că "ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie şi călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti".

"Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii", a transmis Biroul de Presă al Ambasadei SUA, după ce News.ro a solicitat un punct de vedere legat de fotografia în care Klemm apare ţinând în mână steagul secuiesc.

În fotografia publicată de Antal Arpad mai apar, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela.

Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română.

”Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul în limba română.

Primarul din Sfântu Gheorghe susţine, printre altele, în mesajul în limba maghiară, că a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, pe care l-a întrebat dacă se poate vorbi despre libertate religioasă în condiţiile în care maghiarilor din România li se iau bunurile bisericeşti şi dacă şi în SUA democraţia este la fel ca în Bucureşti, ”când trei lupi şi un miel votează ce vor mânca la cină”.

”Astăzi însă, am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democraţia este interpretată în SUA ca şi în Bucureşti, dacă trei lupi şi o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină?”, a scris primarul Antal Arpad.

De asemenea, el spune că l-a mai întrebat pe Hans Klemm dacă se poate vorbi despre egalitate, în condiţiile în care maghiarii sunt hărţuiţi din cauza unui steag şi dacă un singur om poate să dea în judecată o instituţie publică, respectiv Primăria Sfântu Gheorghe, iar autorităţile să permită acest lucru.

”Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărţuiţi pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte judeţe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citaţi zi de zi în instanţe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunţă în mod permanent şi chiar ieri am primit o somaţie să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripţionată acum o sută de ani? I-am spus domnului ambasador că justiţia independentă română mă va obliga să îndepărtez inscripţia maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar îmi aplică amendă contravenţională de 150 de euro pe zi”, a mai scris primarul din Sfântu Gheorghe.

Primarul Antal Arpad vorbeşte, în mesajul în limba maghiară, şi despre regionalizare, susţinând că există un plan de regionalizare a cărui esenţă este ca administraţia publică locală să fie luată din mâinile comunităţii maghiare.

”Am adus la cunoştinţa ambasadorului că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunităţii maghiare autorităţile locale şi se doreşte asimilarea maghiarilor din Ţinutul Secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari. În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceauşescu ca judeţul Covasna să fie desfiinţat şi asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, aşa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem şi nu vom face nici un compromis”, se mai arată în mesajul postat de Antal Arpad.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a postat pe pagina sa de Facebook aceeaşi fotografie.

News.ro a solicitat Ambasadei SUA un punct de vedere pe această temă, instituţia anunţând că "dacă va exista un astfel de răspuns" din partea ambasadorului, îl va comunica.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA sunt publicate mai multe fotografii cu vizia ambasadorului Hans Klemm la Sfântu Gheorghe, însă printre acestea nu se regăseşte şi cea cu steagul Ţinutului Secuiesc.

Pe pagina de Facebook Ambasadei SUA au fost postate mai multe comentarii critice referitoare la fotografia prezentată de primarul Antal Arpad. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.