Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a declarat marţi, referitor la demisia preşedintelui Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, că instituţia nu va deveni una decorativă, aşa cum a susţinut Viorel Barbu, pentru că prin modificările aduse legii nu se ia din atribuţiile CNATDCU, ci se întăreşte exigenţa la universităţi, unde trebuie să existe răspunerea. Andronescu a spus că, probabil, preşedintele CNATDCU nu a citit legea şi a dat crezare presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îmi pare rău dacă nu s-a înţeles nimic. Cred că nu s-a citit  legea, iar domnul preşedinte al CNATDCU a dat crezare presei. CNATDCU a rămas cu toate competenţele. Nu i-a luat nimeni competenţele pe care le are. Cred că este o lipsă de informare", a spus Ecaterina Andronescu, întrebată cum comentează decizia lui Viorel Barbu de a demisiona după votul din Senat în cazul legii privind plagiatul.

Ea a precizat că prin modificările aduse legii se întăreşte exigenţa la universităţi.

"S-a întărit exigenţa la universităţi. Exact aşa trebuie să fie. La universitate, acolo trebuie să existe răspundere", a mai spus senatorul Ecaterina Andronescu.

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a declarat marţi, pentru News.ro, că a demisionat, în condiţiile în care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea să conducă o "instituţie decorativă".

"Mi-am dat demisia. Nu are rost să rămân în fruntea unei instituţii decorative", a spus Viorel Barbu, pentru News.ro.

Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.

Senatorii au respins luni, cu 90 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare în cazul Legii de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs. Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizional, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.

Reprezentantul Guvernului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a transmis că ”modificările legislative introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea, riscă să submineze calitatea învăţământului superior”.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că decizia Senatului prin care s-a respins cererea sa de reexaminare a legii de aprobare a OUG privind plagiatul "riscă să afecteze" verificarea imparţială a acuzaţiilor în aceste cazuri şi consideră că graba senatorilor de a opera modificări, fără dezbateri, este "suspectă". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.