Preşedintele comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, pentru News.ro că nu înţelege disputa în jurul subiectului amendamentului care priveşte amânarea concursului pentru funcţiile de directori în şcoli până după încheierea anului şcolar, ea precizând că, aşa cum a propus Ministerul, se vor produce ”perturbaţii pe care acum nu ştim să le cuantificăm”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ecaterina Andronescu a precizat că un raport al şedinţei comisiei de învăţământ se semnează de către preşedintele comisiei şi secretarul comisiei.

”Ştiu că secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea a lipsit, eu am semnat raportul ca preşedinte al comisiei. Doamna consilieră de la comisie a luat semnătura de la domnul Dănuţ (Cristian Dănuţ Mihai - n.red.), vicepreşedinte al comisiei,  care tot de la PNL este. Eu ştiu că am semnat. Sunt foarte atentă la documente şi am avut grijă să avem cvorum de şedinţă”, a declarat senatoarea PSD. 

Andronescu a ţinut să menţioneze că ”nu înţelege de ce s-a produs atât de mare dispută în jurul acestui subiect”, mai ales că rezultatul raportului unei comisii este supus votului plenului Senatului, iar plenul decide dacă o asemenea propunere este acceptată sau nu. 

Preşedintele comisiei de învăţământ a explicat şi raţiunea elaborării amendamentului introdus la propunerea legislativă, potrivit căruia concursurile pentru postul de director se pot face doar după semestrul doi al anului şcolar. 

”Ceea ce se întâmplă acum este că la concurs vor intra circa 15.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi, după cum bănuiesc. Pe această bibliografie elaborată de Minister, nu vor reuşi nici 30% din cei înscrişi să câştige concursul. Astfel, circa 10.000 de oameni, care nu vor mai fi directori, se vor întoarce pe normele de titulari, care pot fi în şcolile unde sunt directori sau în alte şcoli. Acele norme didactice nu puteau rămâne vacante, sunt ocupate acum de alţi profesori care suplinesc. Ce ne facem cu clasele care finalizează anul prin examen, îi schimbăm titularul la mijlocul anului şcolar?”, a explicat Andronescu. 

Potrivit senatorului PSD, ”acest lucru va produce perturbaţii  pe care acum nu ştim să le cuantificăm”. 

În plus, Ecaterina Andronescu a mai afirmat că actualii directori au ca obligaţie, la începutul anului şcolar, să pună la punct toate aspectele unei şcoli: dirigenţia, readaptarea copiilor la disciplina şcoală, proces care durează cel puţin o lună de zile, iar prin aceste concursuri, trebuie să se ocupe de altceva.

Andronescu a afirmat subiectul politizării acestor posturi trebuie închis cât mai repede. ”Trebuie să dăm dreptul consiliilor profesorale să aleagă directorul de şcoală pe baza unui proiect de manangement, prin vot şi să dăm prin legislaţie pârghiile destituirii lui, dacă nu îşi ţine promisiunea din acest proiect de managament. Am scăpa definitiv de a pune unii sau alţii directori”, a spus senatorul PSD. 

Ea a criticat metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei, precizând că această metodologie include probe stabilite la nivel naţional.

”Legea învăţământului, care este legea Funeriu, stabileşte clar că toate concursurile pentru director sunt făcute de inspectoratele şcolare. Nu au ce căuta probe de nivel naţional”, a spus Ecaterina Andronescu, afirmând că la aceste concursuri participă şi directorul unei grădiniţe dintr-o comună şi directorul unui colegiu naţional din centrul Capitalei. 

Andronescu a menţionat că, în cazul în care proiectul de lege va trece de plenul Senatului, preşedintele Klaus Iohannis poate cere reexaminarea legii, la fel cum proiectul poate fi atacat la Curtea Constituţională. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu a declarat, pentru News.ro, că liberalii vor cere, luni, în plenul Senatului, retrimiterea la Comisia de învăţământ a proiectului de lege potrivit căruia concursurile pentru ocuparea posturilor de director de şcoală pot avea loc doar după semestrul II al anului şcolar, invocând nerespectarea procedurilor parlamentare la elaborarea raportului şi falsificarea semnăturii secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

Comisia de învăţământ a Senatului a dat raport favorabil, cu un amendament, a unui proiect de lege de modificare a Legii educaţiei. Amendamentul respectiv prevede: ”Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct (de şcoală - n.red.) se organizează numai după finalizarea semestrului II până la începutul noului an şcolar”.

Raportul apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD) şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.

Într-o declaraţie pentru News.ro, Oprea a precizat că nu a participat la şedinţa de miercuri a comisiei, care s-a întrunit imediat după şedinţa de plen, şi nici nu a ştiut ce este pe ordinea de zi. Oprea a cerut procesul verbal al şedinţei unde în dreptul numelui său apare o semnătură care nu este a lui şi menţionează că nu a delegat nimănui dreptul de semnătură. ”Am vrut să discut cu preşedintele Ecaterina Andronescu, dar nu răspunde la telefon”, a spus Oprea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.