Deputatul Gabriel Andronache (PNL) le-a cerut colegilor săi de partid din Senat să susţină, la dezbaterea proiectului de revizuire al articolului 48 din Constituţie, amendamentul său prin care căsătoria este limitată la ”uniunea dintre bărbat şi femeie”, fără însă ca această uniune să fie pusă la baza familiei în genere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată senatorilor PNL, Gabriel Andronache le atrage atenţia că adoptarea iniţiativei de revizuire a articolului 48 din Constituţie  în forma propusă de Coaliţia pentru Familie şi adoptată de Camera Deputaţilor este o eroare.

”Cred în continuare că susţinerea formei adoptate de Camera Deputaţilor poate fi o lovitură fatală pentru situaţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în România. Menţinerea în afara reglementării, exprese, constituţionale a filiaţiei şi restrângerea noţiunii de familie la întemeierea acesteia prin căsătorie va reduce sfera de protecţie juridică a familiilor monoparentale, care există fie că recunoaştem sau nu această situaţie”, afirmă Andronache.

El le cere senatorilor din partid să reia amendamentul pe care el l-a propus la dezbaterile din Cameră, dar care a fost respins, amendament ce prevede că „Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, având la bază egalitatea între soţi, dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

”Amendamentul pe care l-am propus în dezbaterea din Camera Deputaţilor consacra ocrotirea familie la nivel constituţional şi realiza voinţa iniţiatorilor revizuirii ca instituţia căsătoriei să fie uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie (...) Numai în condiţiile adoptării amendamentului România va rămâne în rândul statelor civilizate care garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a conchis Gabriel Andronache.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat pe 15 mai că iniţiativa Coaliţiei pentru familie de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie a ajuns la Senat şi că va intra în dezbaterea plenului după 7 iunie, dată până la care comisiile trebuie să finalizeze raportul.

”Iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de modificare a Constituţiei a sosit la noi şi astăzi (...) s-a hotărât să fie sesiztate în fond Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate, iar avize vor fi solicitate Comisiei pentru drepturile omului cuşlte şi minorităţi. Data pentru transmiterea avizului este 30 mai şi pentru depunerea raportului este 7 iunie. După data de 7 iunie va intra în dezbaterea plenului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.